Rakuunoiden huuto kajahti viimeistä kertaa

Lappeenranta. Rakuunaeskadroonan viimeiset alokkaat vannoivat sotilasvalan torstaina Lappeenrannassa. Ensi vuodesta alkaen kaikki Maasotakoulun varusmiehet aloittavat palveluksensa Haminassa.

Hanna Sipinen

Hakkaa päälle!

Huuto kaikui Lappeenrannan Linnoituksessa torstaina aamupäivällä, kun lakkautettavan rakuunaeskadroonan viimeinen alokaserä vannoi sotilasvalansa.

Rakuunaeskadroonan, jääkärikomppanian ja kuljetuskomppanian sadeasuiset alokkaat olivat ryhmittyneet valaa varten Katariinan torille. Toria piirittivät sateenvarjojen alle tiivistyneet läheiset.

 

Viimeisten rakuunoiden joukossa sotilasvalan vannoivat joutsenolainen Jose Gieschler ja imatralainen Sam Sinkkonen. Heidän mielestään tilaisuuteen liittyi tiettyä kunniaa.

— Rakuunoiden hengennostatuslause on kuitenkin kuultu ensimmäistä kertaa jo vuonna 1626 Wallhoffin taistelussa, Gieschler sanoo.

Kummankin rakuunan mielestä mieleenpainuvinta valatilaisuudessa oli ohimarssi Koulukadulla.

— Siellä oli ihmisiä ympärillä niin paljon, Sinkkonen toteaa.

— Tuli juhlava fiilis, Gieschler lisää.

Valatilaisuutta varten oli harjoiteltu varusmiespalveluksen ensimmäisestä viikosta saakka. Vielä edellispäivänä varusmiehet olivat viettäneet pihalla harjoituksissa kolme tuntia.

 

Valan ja ohimarssin jälkeen varusmiehet sekä heidän läheisensä suuntasivat Rakuunamäelle.

Savitaipalelainen Ulla Gündes saapui tyttärentyttärensä Isabella Vantolan kanssa katsomaan miehistönkuljetusvaunua ja syömään hernerokkaa. Gündesin poika osallistui valaan rakuunoiden riveissä.

Rakuunamäki oli tullut tutuksi Gündesille jo aiemmin.

— Vanhempi poikani oli rakuunoissa vuonna 2011, hän kertoo.

Uteliaat pääsivät kurkistamaan myös rakuunaeskadroonan kasarmirakennuksessa sijaitseviin tupiin.

Esittelytarkoituksessa avatussa kaapissa varusmiehen vaatteet ja tarvikkeet oli järjestetty tiptop.

— Sitä piti vähän puunata tilaisuutta varten, toteaa kaapin haltija, imatralainen Juha Kuusisto.

 

Rakuunoiden kasarmirakennukselle ei ole nykyisen alokaserän jälkeen käyttöä, joten sen vuokrasopimus irtisanotaan, kertoo Maasotakoulun tiedottaja Ansa Räätäri. Rakuunamäen rakennukset omistaa Senaatti-kiinteistöt.

Tammikuun alokaserässä Maasotakoulun kaikki varusmiehet menevät alokaskaudelle Haminaan joko jääkäri- tai kuljetuskomppaniaan.

Rakuunamäki tyhjenee muutenkin hiljalleen sotilaskäytöstä, kun Maasotakoulun toiminta siirtyy tulevina vuosina asteittain Leirikentän alueelle.

Varusmiehiä nähdään Lappeenrannassa myös jatkossa, vaikka heidän määränsä vähenee.

— Esimerkiksi kuljettajia ja sotilaspoliiseja tarvitaan, että varuskunta pyörii, Räätäri sanoo.

 

 

Haikein mielin Haminaan

 Imatralainen Sam Sinkkonen ja joutsenolainen Jose Gieschler halusivat kumpikin varusmiehiksi nimenomaan rakuunaeskadroonaan. Läheisen sijainnin lisäksi valintaan vaikuttivat kaverien kertomukset.

— Tämä ei ole niin iso, vaan kodikkaampi. Olin kuullut hyvää tästä paikasta, Sinkkonen kertoo.

Alokaskaudelta mieleen ovat jääneet erityisesti metsäleirit ja taisteluammunnat. Silloin varusmiehet ovat Gieschlerin mukaan päässeet tekemään muutakin kuin ”siivoamaan ja laittamaan punkkia”.

Peruskoulutuskautensa jälkeen miehet suuntaavat Haminaan aliupseerikouluun. Kummastakin tulee sotilaspoliisi.

— Haikein mielin sitä lähtee pois porukasta, jonka kanssa on viettänyt kuusi viikkoa, Gieschler toteaa.

Kirjoittaja:
Hanna Sipinen