Tavoitteita kohti porras kerrallaan

Arttu Tyystjärvi lähtee ennakkosuosikkina 19-vuotiaiden SM-kilpailuihin.

Tuomo Reponen

IMATRAN Urheilijoiden kolmiloikkaaja Arttu Tyystjärven ajatus on jo viikonlopussa. Lappeenrannassa järjestettävät 19—22-vuotiaiden SM-kilpailut on yksi kauden päätavoitteista, vaikka arvottaminen onkin 19-vuotiaalle loikkaajalle vaikeaa.

— Kaksi parasta pääsee Pohjoismaiden mestaruuskilpailuihin Islantiin. Ehkä se lähtökohtaisesti on kauden päätavoite, hän pohtii miettimisen jälkeen.

Tyystjärvi loikki reilu viikko sitten Oulun Kalevan kisoissa pronssille. Ennätys parani kilpailun kuluessa kahteen otteeseen, ja lopulta tilastoihin kirjattiin 15,40. Rajapyykit ovat ylittyneet vuosien kanssa samaan tahtiin, sillä vuonna 2012 ylittyi 12 metriä.

Siitä eteenpäin uusi metriluku on ylittynyt joka kesä. Putken jatkuminen tarkoittaisi 16 metrin ylitystä kesän aikana. Huomio saa Tyystjärven naurahtamaan. Hän uskoo rajan olevan realistisempi ensi kesänä.

 

TÄMÄN kauden osalta isoin tavoite oli vakiinnuttaa tulostaso 15 metriin. Se ei ole toistaiseksi toteutunut. Alkukesä meni Tyystjärven mukaan pipariksi.

— Monta pientä teknistä juttua. Lankulle juoksu oli pielessä, ja sitä kautta loikat eivät pysyneet kasassa.

Kilpailutilanteetkaan eivät ole olleet otollisimmista päästä. Kahdessa kilpailussa Tyystjärvi hyppäsi yksin. Juhannuksena homma napsahti kohdalleen Saksan Mannheimissa. Kauden ensimmäinen 15-metrinen ulkoradoilla syntyi.

— Siellä oli muitakin hyppääjiä. Kilpaileminen on minulle se juttu, joka potkii parempaan. Ei yksin hyppääminen ole mikään selitys alkukaudelle, mutta kyllä se vaikutti.

Juhannuksen jälkeen Tyystjärvi on alkanut löytää tasoaan. Lappeenrannassa hänen harteilleen asetetaan ennakkosuosikin viitta. Joensuun yliopistosta opiskelupaikan juuri saanut nuorukainen tiedostaa tilanteen.

 

TYYSTJÄRVI tietää olevansa kunnossa. Kalevan kisojen onnistuminen on tuonut lisää motivaatiota, ja se näkyy harjoitusinnossa. Joskus liikaakin.

Valmentaja Pekka Paronen on toisinaan joutunut muistuttamaan suojatilleen laadun olevan määrää tärkeämpää.

— Kansainväliselle tasolle tähtään. Suomen ennätys on 17 metriä. Jos sen joskus vielä ylittäisi.

 

Kirjoittaja:
Tuomo Reponen