Arto Vainikainen NST:n nuorten tukena ja turvana

SALIBANDY. Uuden valmentajan metodit ovat antaneet konkarihyökkääjälle piristysruiskeen.

Kalle Sipiläinen

Liigasta pudonnut NST:n miesten joukkue uudistui odotetusti täksi kaudeksi. Muutaman jäljelle jääneen tervaskannon, kuten hyökkääjä Arto Vainikaisen ja maalivahti Jarkko Monthanin, roolit isähahmoina ja vastuunkantajina ovat nuorekkaassa divariryhmässä aiempaakin suuremmat.

— Kyllähän kauden jälkeen tuli mietittyä, mitä tekisi. Aika nopeasti alkoi kuitenkin vaikuttaa siltä, että NST on hyvä vaihtoehto. Tuli uusi valmentaja, ja taustalta tuli sellaista viestiä, että hommia tehdään kuin liigatasolla, 34-vuotias Vainikainen kertoo.

Päävalmentajaksi NST kiinnitti jo kevättalvella TPS-taustaisen Perttu Kytöhongan, joka valmensi viime kaudella Sveitsissä Luzernin joukkuetta.

— Olen kyllä tykännyt. Hän on aika erilainen kuin muut valmentajani tähän asti. Piristää vain, kun on pitänyt välillä vähän ihmetellä, että mitäs nyt tehdään, Vainikainen kertoo.

Kytöhonka painottaa lajinomaisuutta kaikessa harjoittelussa, myös fyysisessä harjoittelussa.

— Kaikenlaisia laukaisu- ja syöttödrillejä on ollut aika paljon vähemmän, pelisysteemiä olemme harjoitelleet alusta asti aika paljon.

Vainikaisella on hallussaan useita NST:n seuraennätyksiä. Hän pelasi liigaa 11 edellistä kautta komein pistein 198+117=315. Kausista kymmenen meni NST:ssä. Kun seura putosi viimeksi Divariin (2010—11), Ilomantsista kotoisin oleva Vainikainen edusti kauden verran Josbaa.

Liigakonkari tietää, että toisella sarjatasolla ajellaan jopa pidempiä pelireissuja kuin liigassa. Vastustajat sen sijaan eivät ole kovin tuttuja.

— Mitä nyt harjoituspeleissä pelasimme Josbaa, Welhoja ja LeBaa vastaan. Ja onhan Loviisan Tor myös jollain tavalla tuttu tuosta aika läheltä. Varmasti ihan kovia pelejä on tulossa.

NST:ssä Vainikainen näkee potentiaalia.

— Joukkueessa on taitavia kavereita. Sellaisia, jotka ovat tehneet junnusarjoissa kovia pisteitä, maajoukkueessakin ovat pelanneet.

Uusia, seuran ulkopuolelta tulleita, kasvoja joukkueessa ovat kokenut hyökkääjä Simo Kettunen ja puolustaja Mikael Fernström, joka tuli Espoon Oilersin A-junioreista.

Kettunen puolestaan on Ruokolahden Rajun kasvatti, joka on pelannut aiemmin liigaa TPS:ssa ja Westend Indiansissa. NST-paidan Kettunen pukee nyt päälleen ensi kerran.

NST aloittaa kauden lauantaina kotiottelulla Divarin ennakkosuosikkia Kuopion Welhoja vastaan. Uutta tulemista tekevä Josba ja kokenut Sipoon ÅIF kuulunevat myös kärkiryhmiin. Entä NST:n tavoite? Suoraan takaisin liigaan?

— Pelaajat halusivat asettaa tavoitteeksi kotiedun pudotuspeleihin. Olen sitä mieltä, että tavoitteen on hyvä olla kova, ja se pitää uskaltaa sanoa ääneen. Uskomme, että siinä vaiheessa pelimme on sellaisessa iskussa, että pystymme pelaamaan myös sarjanoususta, sanoo valmentaja Perttu Kytöhonka.

 

Näin pelataan

Naisten salibandyliiga:

Naisten liigassa pelaa 12 joukkuetta.

Runkosarjassa joukkueet kohtaavat kahdesti, eli jokainen joukkue pelaa runkosarjassa 22 ottelua.

Runkosarjan jälkeen joukkueet sijoilta

1.—8. jatkavat pudotuspeleihin, sijoilta

10.—11. kausi jatkuu liigakarsinnoissa

1. divisioonan parhaimmistoa vastaan ja runkosarjan viimeinen putoaa suoraan sarjaporrasta alemmas.

Pudotuspeleissä runkosarjan voittaja valitsee ensimmäisenä vastustajansa puolivälieriin 5.—8. sijoittuneista joukkueista, sitten on seuraavien vuoro.

Joukkueet: TPS (Turku), Classic (Tampere), Happee (Jyväskylä), Koovee (Tampere), M-Team (Helsinki), NST (Lappeenranta), O2-Jyväskylä, PSS (Porvoo), SB-Pro (Nurmijärvi), SSRA (Oulu), Steelers (Hämeenlinna), Erä-Viikingot (Helsinki).

Miesten Divari:

Salibandyn Divarissa (1. divisioona) pelaa

14 joukkuetta.

Runkosarjassa joukkueet kohtaavat kahdesti, joten kaikki joukkueet pelaavat 26 ottelua.

Runkosarjan jälkeen joukkueet sijoilta 1.—8. jatkavat pudotuspeleihin.

Pudotuspelit huipentuvat finaaleihin, joiden voittaja nousee salibandyliigaan. Finaalit hävinnyt osapuoli karsii noususta liigan playout-pelit hävinnyttä joukkuetta vastaan.

Divarin runkosarjan viimeinen putoaa suoraan sarjatasoa alemmas. Joukkueet sijoilta 12.—13. pelaavat keskenään karsinnat, jotka hävinnyt putoaa 2. divisioonaan.

Joukkueet: Blue Fox (Uusikaarlepyy), Erä-Akatemia (Helsinki), FBC Turku, HIFK (Helsinki), Josba (Joensuu), Karhut (Pori), LeBa SB (Kontiolahti), LNM (Oulu), Tor (Loviisa), NJ (Nurmo), SB Vaasa, SB Welhot (Kuopio), ÅIF (Sipoo).

NST:n miesten joukkue

Maalivahdit: Jarkko Monthan, Ville Nilosaari, Juha Ahtiainen (NST/2)

Puolustajat: Mikko Sipari, Joonas Puhakka, Konsta Koskimies, Santeri Turppo (NST B-jun), Mikael Fernström (Esport Oilers A-jun), Aatu Tella (NST B-jun), Samuli Huppunen (NST C1-jun), Konsta Vulli

Hyökkääjät: Eetu Leskinen, Juuso Kekki (NST B-jun), Petteri Puustinen, Joona Heiskanen (NST B-jun), Simo Kettunen (Voima 2. div), Ville-Pekka Rouhiainen, Ere Laitimo (PoNoVo), Arto Vainikainen, Samu Pietilä (NST A-jun), Joonatan Kovanen (NST B-jun), Oskari Möykkynen (Ponovo/NST B-jun)

 

Kirjoittaja:
Kalle Sipiläinen