Kemiran tontilla kaivetaan jo monttua

Joutseno. Kloraattitehtaan laajennuksen ympäristövaikutuksista on meneillään uusi lausuntokierros. Rakennustyöt pääsevät vauhtiin ensi vuoden puolella.

Helena Rissanen

Kemira Chemicalsin laajentuminen Joutsenossa on edennyt montunkaivuvaiheeseen. Tehtaalle rakennetaan uusi natriumkloraatin tuotantolinja sekä kennosali. 50—60 miljoonan suurinvestoinnin pitäisi olla valmis 2017 loppuun mennessä.

— Kesällä aloitimme purku- ja maankaivutöitä, ja vuodenvaihteen jälkeen pääsevät vauhtiin rakennustyöt. Silloin työntekijöitä on parhaimmillaan noin 200, viestintäjohtaja Tero Huovinen kertoo.

Lappeenrannan tekninen toimi vaati keväällä yhtiöltä lisää tietoa kloraattitehtaan laajennuksen ympäristövaikutuksista. Lappeenrannan seudun ympäristölautakunnan lausunnon mukaan ympäristövaikutusten arviointi (YVA) on nyt tarkentunut, ja vesistövaikutuksista on tehty erillinen selvitys.

Ympäristön asukkaat ovat olleet erityisen kiinnostuneita Kolarinlahden veden laadusta toukokuun alussa tapahtuneen öljyvuodon jälkeen.

 

YVA:n ensimmäinen vaihe ja yleisökuuleminen pidettiin toukokuussa.

— Silloin keräsimme kommentteja eri tahoilta. Tuli lisäselvitystarpeita, joita tehtiin kesän aikana. Yksi iso kohta liittyi vesiasioihin, joista tehtiin laaja kartoitus, Huovinen sanoo.

Elokuun lopussa oli toinen yleisökuuleminen Joutsenon koululla, jossa vesiasia edelleen käsiteltiin.

— Se sujui hyvin. Kävimme läpi myös rakennustöitä, ja kysymykset keskittyivät laajennukseen. Omiin odotuksiini nähden tilaisuuden tunnelma oli rauhallinen. Öljyvuodosta ei juuri keskusteltu.

Nyt on menossa uusi lausuntokierros, joka päättyy 4. lokakuuta. YVA-menettely pitäisi saada valmiiksi lokakuun aikana.

 

YVA-ohjelmaan otti kantaa viranomaisten lisäksi 11 yksityishenkilöä. Lausunnoissa suurin huoli kohdistui vesiasioihin ja Kolarinlahden purkuputkeen. Myös liikenteen sujumisesta kapeaa Rantatietä pitkinkannettiin huolta.

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY) mukaan on selvitettävä, voivatko rakennustyömaalla siirrettävät maa-ainekset olla pilaantuneita.

Tehdaslaajennuksen vaatiman uuden voimalinjan vaikutukset on myös arvioitava.

ELYn mieleistä myös nykyisen toiminnan vaikutus vesistöön pitää selvittää, ja arvioinnin tulee kattaa koko Kolarinlahti Arposenniemenkärjen tasalle sekä Muukonsalmi.

Yksi iso kohta liittyi vesiasioihin, joista tehtiin laaja kartoitus.

Tero Huovinen

Kemira Chemicals

Laajennuksen jälkeen Joutsenon tehtaan tuotantokapasiteetti on 152 000—170 000 tonnia kloraattia vuodessa.

Kloraattia käytetään metsäteollisuudessa sellunvalkaisun raaka-aineena.

Kloraatinvalmistuksen raaka-aineena käytetään suolaa, puhdistettua vettä ja sähköä.

 

Kirjoittaja:
Helena Rissanen