Jopi sai uuden elämän

Lappeenranta. Etelä-Saimaan meripelastusseura rakensi vanhasta huviveneestä uuden harjoitusaluksen. Vuotosimulaattoria ja savukonetta ohjataan tablettitietokoneella.

Jenni Hirvinen

Jopi oli entisessä elämässään huvialus. Tämä muuttui viime syksynä, kun Etelä-Saimaan meripelastusseura osti veneen yksityiseltä omistajalta uudeksi harjoitusaluksekseen.

Alun perin seura tarvitsi aluksen vain hinausharjoituksia varten, mutta ideoita alkoi lennellä.

— Mietimme, mitä kaikkea voisimme alukseen rakentaa. Seuran jäseninä on aikamoisia Pelle Pelottomia, hymähtää seuran puheenjohtaja Vesa Kettunen.

Talkoovoimin syntyi uudenlainen harjoitusalus, jossa on kaksi vuotosimulaattoria ja savukone. Sen on tarkoitus olla kokonaan valmis vuoden loppuun mennessä, mutta sitä on jo kokeiltu koulutuksissa.

 

Viikonloppuna alus kellui Lappeenrannan sataman maalaisten laiturissa.

— Kymmenisen seuran jäsentä on rakentanut alusta omien töidensä ohella. Useampi sata työtuntia on mennyt, Kettunen laskeskeli sunnuntaina laiturin nokassa.

Jopin olikin korkea aika saada tekemistä. Vene virui mökin rannassa vuodesta 1997, muistelee seuran jäsen Toni Kolhonen Jopin entisen omistajan kertoneen.

Haastavin homma oli keulan vesitiiviin laipion rakentaminen, muistelee Kolhonen.

— Meillä on hyvä tilanne, kun seurasta löytyy hitsaajaa, metallimiestä ja tietotekniikan osaajaa.

Taitoa vaati myös aluksen wifi-järjestelmän rakentaminen. Nyt aluksen toimintoja voi ohjata Android-tablettilaitteella. Käskyt kulkevat veneessä olevan tietokoneen kautta.

— Tabletti pidetään vedenpitävässä pussissa, Kolhonen naureskelee.

Alus löytyi sattumalta netistä, ja se oli seuralle passeli. Rautaveneenä se on kestävä, joten sitä voi hitsata ja pultata.

— En kerro hintaa, mutta se saatiin sopivaksi, kun myyjä kuuli aluksen käyttötarkoituksesta. Yhdistyksellä on rahat tiukalla, mutta yrityksiltä saatiin apua veneprojektiin, Kettunen sanoo.

 

Jopi-aluksella voi harjoitella esimerkiksi veneen karilta irrotusta, venepalon sammutusta sekä sitä, miten toimitaan veneen putkistovuodon ja repeämän kanssa.

— Koulutuksen taso nousee huomattavasti, kun päästään harjoittelemaan aidonkaltaisissa tilanteissa. Enää ei tarvitse mennä mielikuvituksen varassa, Kettunen sanoo.

Kettusen mukaan Jopin kaltainen harjoitusvene on ainutlaatuinen Suomessa. Tulevana viikonloppuna sitä esitellään Mikkelissä  Vuoksen alueen järvipelastajille.

— En ole kuullut, että muualla Pohjoismaissakaan olisi tällaista. Kiinnostusta tämä on herättänyt kovasti.

 

Kirjoittaja:
Jenni Hirvinen