Betonia, rautaa ja yhteistä tilaa

Kuntoilu. Syke Palvelut avaa Teollisuuskadulle uuden kuntokeskuksen, jolle valmista mallia ei ole. Avarassa tilassa asiakkaat voivat liikkua kaikkialla ja saavat kertoa, mitä pitäisi muuttaa.

Vesa Salminen

Santeri Mikkola pujottelee paljaiden betonipintojen ja työkoneiden keskellä turvakypärä päässään. Entiseksi autotaloksi rakennusta ei enää sisältä tunnista, sillä kaikki tilat on avattu kattoon saakka ja betonisella välipohjalla on rakennettu kokonaan uusi kerros.

– Haluamme pitää täällä teollisuushenkisen ilmeen, Mikkola kuvaa.

Ladoja ei Delta-auton vanhassa toimitalossa Lappeenrannan Teollisuuskadulla enää ole. 3 000 neliön tiloihin avautuu loppuvuoden aikana kuntokeskus, jolle mallia ei Suomesta löydy. Mikkola kertoo käyneensä ulkomailla haistelemassa, mihin ala on menossa.

– Lappeenrantalaisille käyttäjille ei voi suoraan tuoda mallia maailmalta. Isoissa kaupungeissa on paljon juoksumattoja, mutta meillä on vieressä lentokentän lenkkipolku.

Uudessa-Seelannissa on esimerkiksi peilittömiä saleja, mutta Lappeenrannassa se ei toimi.

– Suomalaiset haluavat nähdä, että tekniikka on oikea. Se on suomalaiselle tärkeämpää kuin fiilis.

– Lyhyet harjoitukset eivät ole meillä niin suosittuja kuin isoissa kaupungeissa. Elämä ei ole niin kiireistä. Ja sauna on tärkeä.

Uuden kuntokeskuksen saunojen seinät on tehty hirrestä.

Tarkkaa avausajankohtaa Mikkola ei osaa kertoa, sillä tarkoitus on tuoda ensin asiakkaiden koeryhmä kertomaan, mitä pitäisi tehdä paremmin. Joskus loppuvuonna on tarkin arvio.

Ajatuksena on rakentaa avara tila, jossa kuntoilijat voivat liikkua kaikkialla. Tiloja rajataan tarpeen mukaan siirrettävillä väliseinillä, mutta avaruus on koko toiminnan lähtöajatus lattiasta 13,5 metrin korkeudessa olevaan kaarevaan kattoon saakka.

Tuhannen neliön yläkerros on varattu ryhmäliikunnalle ja alakerta kuntosaliksi, elleivät asiakkaat kerro, että he haluavat jonkin muun järjestyksen.

– Yritetään olla iso yhteisö. Kaikki näkevät, mitä toiset tekevät.

Avaruus voi olla myös riski, ja osaan tiloista tulee näkösuoja ja myös valoilla ja äänimaailmalla voidaan rajata tiloja yksityisemmiksi. Asiantuntijana on käytetty samaa akustiikkatoimistoa, joka oli mukana Lappeenrannan kaupunginteatterin suunnittelussa.

– Olemmehan me juoksupolulla, uimahallissa ja Prismassakin yhtä aikaa.

Yksityisyyttä luodaan myös suurella tilalla, kun naapuri ei hikoile vieressä, eikä laitteisiin tarvitse jonottaa. Eri tyyppisille kuntoilijoille on tarkoitus luoda erilaisia alueita ja erilaisia äänimaailmoja, mutta ei suljettuja kuntosaleja.

Mikkola sanoo laskeneensa, että jo Syke Gymin nykyisellä asiakaskunnalla toiminta on kannattavaa. Kun 90 prosenttia laitteista on uusia, panostus niihin on ”miljoonaluokkaa”, ja rakennuksen remonttiin uppoaa Mikkolan mukaan pari miljoonaa. Rakennus on kiinteistöyhtiön kautta ostettu omaksi.

– Ihan ensimmäisenä piti käydä pankissa.

Kuntosaliyrittäjänä Mikkolalla oli rahoituslaitokselle riittävät näytöt, sillä Syke Palvelut on ollut voitollinen yritys ja kasvattanut koko ajan liikevaihtoaan ja -tulostaan. Alan muihin toimijoihin verrattuna Syke on Suomen asiakastiedon mukaan erittäin kannattava ja vakavarainen.

Mikkola aloitti kuntosalibisneksen Skinnarilassa vuonna 2007. Sen jälkeen yritys on laajentunut Kauppakadun ja sataman kuntokeskuksilla.

Hintoja Syke ei lähde korottamaan tuloksen takeeksi. Se nosti Mikkolan mukaan vaikeusastetta laskelmissa paljon.

– Meillä on vahva usko, että jos me palvelemme hyvin lappeenrantalaisia ja annamme heille enemmän arvoa samalla rahalla, asiakkaat tykkäävät meistä ja tuovat meille kaverinsa mukanaan.

– Konsulttien mukaan tämä on ihan liian iso tämänkokoiseen kaupunkiin, mutta kiinteistö on oma.

Kaikki Mikkolan laskemat skenaariot kuulemma kertoivat, että yritys ei voi epäonnistua, mutta yrittäjän hulluutta investointi kyllä vaatii.

– Tässä on aste lukkarinrakkautta ja hulluutta.

Etelä-Karjalan liikuntakeskus Oy

Liikevaihto ja tilikauden tulos.

2011: lv 1,8 miljoonaa, tulos 63 000 euroa.

2012: lv 1,8 miljoonaa, tulos 140 000.

2013: lv 1,9 miljoonaa, tulos 204 000.

2014: lv 1,9 miljoonaa, tulos 220 000.

2015: lv 2 miljoonaa, tulos 289 000.

Syke Palvelut Oy

Liikevaihto ja tilikauden tulos

2011: lv 513 000, tulos 96 000 euroa.

2012: lv 649 000, tulos 129 000.

2013: lv 865 000, tulos 97 000.

2014: lv 1,2 miljoonaa, tulos 104 000.

2015: lv 1,4 miljoonaa, tulos 194 000.

Kirjoittaja:
Vesa Salminen