Lahovaurioita ja mikrobeja

Lappeenranta. Musiikkiopiston vanha rakennus paljastui niin huono-kuntoiseksi, ettei sitä voi käyttää. Rakennus vaatisi täysremontin.

Riina Nokso-Koivisto

Lappeenrannan musiikkiopiston vanha puurakennus on vielä huonommassa kunnossa kuin aiemmin on luultu. Tämä käy ilmi Lappeenrannan tilakeskuksen tekemästä tuoreesta kuntoarviosta.

Tilakeskuksen johtajan Katri Tolvasen mukaan rakennuksessa on ollut vesivuotoja. Rakenteisiin päässyt kosteus on vaurioittanut rakenteita ja aiheuttanut laho- ja mikrobivaurioita.

— Rakennus on huonommassa kunnossa kuin osasimme odottaa. Se vaatisi mittavan peruskorjauksen.

Tolvasen mukaan kyse olisi yli 80 asteen peruskorjauksesta, eli käytännössä rakennus olisi laitettava lähes kokonaan uusiksi. Kustannusarviota remontista ei ole tehty.

Opiston vanha rakennus poistuu nyt kokonaan musiikkiopiston käytöstä. Rakennus tyhjennetään, ja kaupunki neuvottelee museon kanssa, miten asiassa edetään. Puurakennus on myynnissä.

 

Koska Tilakeskus irtisanoo musiikkiopiston vuokrasopimuksen vanhan rakennuksen osalta, opisto joutuu etsimään uudet tilat osalle ryhmätunneista. Rehtori Hannele Piippo-Fairin mukaan tilannetta helpottaa, että opisto ennakkoi tilanteen jo ennen kuntoarvion valmistumista.

Tämän lukukauden alussa musiikkiopisto otti käyttöönsä neljä luokkaa Sampo-ammattiopiston rakennuksesta Pohjolankadulta. Yksi uusi tila saatiin Taikinamäen palvelukeskuksen kerhotilasta. Lisäksi opiston bändi kokoontuu Kimpisen koulun musiikkistudiossa.

Vanhan rakennuksen isoa luokkaa on tänä syksynä hyödynnetty enää ryhmäopetuksessa.

— Onneksi ehdimme pääosin alta pois. Vanhaa rakennusta on käytetty vielä säilytystilana, siellä on muun muassa flyygeli. Uudet varastotilat ovat varmasti järjestettävissä, Piippo-Fair sanoo.

 

Päätös musiikkiopiston vanhan rakennuksen tulevaisuudesta ei ole yksinkertainen. Rakennus on suojeltu asemakaavalla.

Puutalon historia ulottuu 1800-luvulle. Se oli Lappeen ensimmäinen kansakoulu.

Etelä-Karjalan museon rakennustutkijan Laura Hesson mielestä rakennus on säilytettävä.

— Se on yksi Lappeenrannan vanhimmista pystyssä olevista koulurakennuksista. Kulttuuri- ja rakennushistoriallisesta näkökulmasta perusteet rakennuksen säilyttämiseen ovat todella vahvat, Hesso sanoo.

 

Lisäksi vanhalla puurakennuksella ja sen ympäristöllä on Hesson mukaan maisemallinen merkitys nykyisessä kaupunkikuvassa.

— Musiikkiopiston uudisrakennus on aikanaan suunniteltu niin, että se muodostaa vanhojen rakennusten kanssa puistomaisen piha-alueen kerrostalojen väliin.

Toinen pihan vanhoista puurakennuksista toimi vuosia Lappeenrannan bändikouluna. Se purettiin ja siirrettiin pois vuonna 2007.

Musiikkiopiston vanha rakennus

Lappeen ensimmäinen kansakoulu aloitti toimintansa vuonna 1876 Taikinamäessä. Koulun hirret olivat peräisin Lappeen entisestä pappilasta vuodelta 1807.

Taikinamäen koulu tarvitsi kuitenkin edelleen lisää tilaa, joten uusi hirsirakennus valmistui vuonna 1917 Koulukadun varteen.

Peruskouluopetus Taikinamäen koulussa loppui 1980-luvulle tultaessa.

Lähde: Kaija Kiiveri-Hakkaraisen teoksesta Rakennettu Lappeenranta (2006)

 

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto