Kaikki palvelut yhdestä luukusta

Vanhuspalvelut. Yli 75-vuotiaiden määrä nousee Etelä-Karjalassa yli kolmanneksella 15 vuoden aikana. Vanhusten palvelut on pakko saada sujuviksi.

Seija Hackman

Etelä-Karjalassa oli viime vuonna vajaat 15 000 yli 75-vuotiasta asukasta. Vuonna 2030 heitä arvioidaan olevan yli 22 000. Yhä useampi heistä asuu kotona.

-Ympärivuorokautisen hoivan kustannukset eivät saa nousta samassa suhteessa kuin vanhusten määrä, sanoo Merja Tepponen, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) kehitysjohtaja.

Hallituksen yksi kärkihanke on nivoa yhteen vanhusten palvelujen kokonaisuutta, jotta kotona asuminen onnistuisi mahdollisimman pitkään. Tepponen on niin kutsuttu muutosagentti, jollainen on nimetty jokaiseen maakuntaan vetämään työtä.

Etelä-Karjalassa paljon on jo tehty, Tepponen sanoo.

-Ympärivuorokautisessa hoidossa Suomessa on nyt joka kymmenes yli 75-vuotias, ja Etelä-Karjalassa osuus on vain noin kuusi prosenttia. Kotona asumista on voitu tukea muun muassa kotikuntoutuksella, Tepponen kertoo.

Yksi uusi, hyvä malli on kotiin menevä ensihoidon yksikkö, Tepponen sanoo.

Viilattavaa silti riittää. Tavoitteena on, että kaikki maakunnan kotipalvelut koordinoitaisiin keskitetysti Iso apu?-palvelukeskusten kautta ja kaikkien avuntarve arvioitaisiin samalla, yhtenäisellä mallilla.

-Vaikka asiakas ottaisi yhteyttä mihin vain, kaikkien pitäisi tietää, miten palvelutarpeen arviointi toimii. Ajatus on, että tieto on keskitetty, mutta palvelut hajautettu. Asiakkaan ei tarvitse liikkua.

Yhden luukun malli on periaatteessa olemassa jo nyt, mutta käytäntö vaihtelee vielä.

Myös asiakkaiden lääkehoidot pitäisi saada paremmin haltuun kokonaisuutena. Kuntoutusta pitäisi lisätä ja päivystysyhteistyötä parantaa. Kotiin on saatava nykyistä parempi turva, Tepponen sanoo.

-Asiakkaan pitää saada yhteys palvelujärjestelmään helposti ja nopeasti vuorokauden ajasta riippumatta. Yhteinen keskusmalli on seuraava askel.

Eksote satsaa kotihoitoon vakinaistamalla tässä kuussa kymmenen kotihoidon työntekijää. Tarkoitus on jatkaa vakinaistamisia. Tällä haetaan jatkuvuutta, palvelun paranemista ja työviihtyvyyttä.

Myös kotiin tulevien fysioterapeuttien ja toimintaterapeuttien määrää on lisätty.

Iso apu antaa ensineuvot

Imatralla Kauppakatu 7, Lappeenrannassa Kauppakatu 63.

Yhteinen numero 05 352 2370. Numeroon voi jättää myös soittopyynnön.

Lisäksi neuvoja saa hyvinvointiasemien palveluohjaajilta.

Lähde: Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri.

Kirjoittaja:
Seija Hackman