Keskustan pohjoispää jää ilman päiväkotia

Päivähoito. Kun kolme päiväkotia sulkeutuu Lappeenrannan keskustassa, 170:lle lapselle on löydettävä tilaa muualta. Leirin päiväkoti laittaa ovensa kiinni helmikuun alkuun mennessä.

Kaisa Juntunen

Lappeenrannan keskustan pohjoisosa jää päiväkoditta ensi vuonna. Kun Snellmanin ja Leirin päiväkodit suljetaan, lasten päivähoito painottuu keskustan eteläpuolelle.

Leirin päiväkoti sulkeutuu sisäilmaongelmien vuoksi helmikuun alkuun mennessä. Elokuussa Snellmanin päiväkodin kaksi toimipistettä laittavat ovensa kiinni.

Uusi päiväkotipaikka pitää löytyä noin 170:lle keskustapäiväkodin lapselle.

— Se on paljon, 40 prosenttia Kesämäen palvelualueen varhaiskasvatuspaikoista, palvelualueen esimies Anu Lindgren toteaa.

Leirin päiväkodissa on tällä hetkellä noin 50 lasta ja Snellmanissa 120.

— Saimme sisäilmatyöryhmän suosituksen, että Leiristä pitää siirtyä väistötiloihin helmikuun alkuun mennessä, Lindgren kertoo.

Perheille tiedotettiin Leirin tilanteesta keskiviikkona.

— Marraskuussa teemme ratkaisun, mihin kolme ryhmää ja noin 50 lasta sijoitetaan väliaikaisesti.

Keskustaan ja sen lähituntumaan jää kolme kaupungin ylläpitämää päiväkotia: Peltola, Kesämäki ja Kelttu. Lisäksi keskustassa on yksityinen Tirikan päiväkoti.

Pohjoisosaan jää ainoastaan Voisalmen päiväkoti, jonne on keskustasta matkaa noin neljä kilometriä.

Mihin lapset sijoitetaan, sitä ei ole ryhdytty miettimään vielä.

— Ratkaisuja aletaan etsiä, kun valtuusto on päättänyt ensi vuoden budjetista ja tiedämme, mitkä pelimerkit ovat, Lindgren sanoo.

Keskustan kolmen päiväkodin lisäksi kaupunki aikoo lakkauttaa Skinnarilan päiväkodin Liesharjun toimipisteen sekä Savonkadun- ja Kivikkokadun ryhmäperhepäiväkodit.

Lisähaastetta tuo se, että lakkautettavista päiväkodeista siirtyvien lasten lisäksi päiväkotijonossa on sata uutta hakijaa.

 

Peltolan päiväkotiin valmistuu lisäosa entisen neuvolarakennuksen tilalle tammikuussa. Sinne tulee tilat kahdelle ryhmälle, joten joillekin lapsille löytyy paikkoja Peltolasta.

— Kesämäkeen voi varmaan sijoittaa lisää lapsia. Koska se on uusi yksikkö, siellä voidaan lisätä lapsimäärää eri tavalla kuin vanhoissa rakennuksissa, joissa esimerkiksi ilmanvaihto ei ole nykyvaatimusten mukainen, Lindgren pohtii.

Kelttu on ainut vuorohoitopäiväkoti, joten sinne ei voi ottaa suuria määriä uusia päivälapsia.

— Keskustasta ei järjesty kaikille paikkaa. Perheiden on varauduttava siihen, että liikuttava on.

Kaupunki on suunnitellut uutta päiväkotia keskustan pohjoispuolelle. Hanketta ei ole haudattu.

Lönnrotin koulun viereen tuleva päiväkoti on edelleen kaavavalmistelussa, kertoo kaupungin kasvatus- ja opetustoimenjohtaja Tuija Willberg.

Uuden päiväkodin rakentamiseen on varauduttu vuoden 2019 investointien puiteohjelmassa.

 

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen