Päiväkotien ovet ovat vielä raollaan

Lappeenranta. Kunnallispoliitikoiden mielestä keskustasta ei voi sulkea kahta päiväkotia.

Liisa Kukkola

Viime kesäkuussa Lappeenrannan kaupunginvaltuusto päätti 8,8 miljoonan euron leikkauksista ja lisätulojen hankkimisesta toimintamenoihin vuosiksi 2017-2019.

Suurimmat leikkaukset osuivat päivähoitoon, jolta vietiin kahdessa vuodessa 3,7 miljoonaa euroa. Säästölistalla asiaa kutsuttiin päiväkotien käytön tehostamiseksi.

Viime viikolla kasvatus- ja opetustoimi määritteli säästöjen sisältöä. Esityksessä oli muun muassa kolmen päiväkodin, Leirin, Snellmanin ja Örebron, lakkauttaminen.

Uuden teatterin kohonneiden vuokrien takia kulttuurilautakunta haluaa kulttuuritoimen budjettiin lisää rahaa.

Etelä-Saimaa kysyi, mitä mieltä päättäjät ovat.

Jani Mäkelä, ps.

Kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Jani Mäkelä muistuttaa kasvatus- ja opetustoimen säästölistan olevan vasta virkamiesten esitys eikä missään tapauksessa lopullinen päätös asiasta.

-Ehdottomasti haluan lisäselvityksiä, miten kaikille asukkaille taataan tasapuolinen päivähoito, jos päiväkoteja suljetaan. Päivähoito pitää toteuttaa asukkaille lähipalveluna.

Kulttuurilautakunnan päätös löytää rahat teatterin kohonneisiin kuluihin on Mäkelän mukaan mielenkiintoinen.

-Se halusi kylmän viileästi teatterille ulkopuolista rahaa 800 000, mikä ei ole kovin hyvä lähtökohta, varsinkaan kun uusia säästöjä ei edes yritetty löytää. Mistään lähikirjastosta teatterin tarvitsemaa rahaa ei löydy, vaan silloin pitää harkita orkesterin lopettamista, vaikka teatterin tilanne ei olekaan sen syy.

Kasvatus- ja opetustoimeen tai kulttuuriin ei Mäkelän mukaan voida pumpata rahaa ulkopuolelta, koska sitä ei kaupungilla ole, jos ei lainaksi oteta.

-Mikään ryhmä ei ole esittänyt kunnallisveroprosentin nostamista. On tehtävä arvovalintoja, mihin kaupungilla on varaa.

Jyri Hänninen, kok.

Kaupunginhallituksen jäsentä Jyri Hännistä huolettaa ajatus, että keskustasta suljettaisiin kaksi päiväkotia, koska niiden pitää olla siellä, missä käyttäjät asuvat.

-Ymmärrän keskittämisratkaisuja, mutta onkohan vauhti jo hiukan liian kova? Budjeteissa pitää toimialojen tietysti pysyä, mutta päiväkodeista ei pitäisi enää ihan hirveästi lähteä säästämään. Ehkä sitten enemmänkin perusopetuksen puolelta.

Teatterilta uupuvaa 800 000 euroa ei Hännisen mukaan voi olettaa saatavaksi ainakaan kokonaan sen enempää teatterin omista myyntituotoista kuin toimialalta muualtakaan. Teatteri saanee Hännisen arvelujen mukaan jonkun summan kaupungin budjetista, mutta 800 000 euroa se ei voi olla.

-Veroprosenttia ei teatterin tai päiväkotien takia koroteta. Mutta voi olla, että jonkinlainen lisälaina joudutaan ottamaan, koska muutkin toimialat ovat niin tiukoilla.

Ari Torniainen, kesk.

Kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Ari Torniainen olisi toivonut konkreettisempia esityksiä kesäkuisen säästöpäätöksen perusteeksi.

-En usko, että säästöpäätöstä olisi tehty sellaisenaan, jos esityslistalla olisi ollut kolmen keskustan päiväkodin lakkauttaminen. Kyllä keskustan pohjoispäässäkin pitää olla päiväkoteja.

Kasvatus ja opetus on kaupungin isoin menoerä. Torniainen haluaa kuunnella virkamiesten näkemyksiä ennen kuin päätetään, mistä säästöt voidaan tehdä, jos päiväkoteja ei lakkauteta.

Teatterin Torniainen uskoo saavan rahansa oman toimialueen budjetin ulkopuolelta.

-Lappeenranta on maakuntakeskus, ja kyllä täällä pitää olla niin orkesteri kuin teatterikin.

Päivi Kukkonen, sd.

Sosialidemokraattisen valtuustoryhmän puheenjohtajan Päivi Kukkosen mukaan sekä kasvatus- ja opetustoimen että kulttuurin talousvajeita pitää lähteä purkamaan seinistä ja vuokrista, ei sisällöstä.

Sekä Pontuksen koulun että uuden teatterin vuokraa pitää hänen mielestään kohtuullistaa ja etsiä tilakeskuksen ja teatterikiinteistöyhtiön tuloihin syntyvään vajeeseen ratkaisu muualta.

-Ei missään nimessä voida päiväkoteja laittaa tässä mittakaavassa kiinni tai karsia opetuksesta.

Kukkonen ei myöskään karsisi kulttuurin sisällöstä vaan määrittelisi kaupunginteatterin vuokran pienemmäksi.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola