Pontuksen koulusta miljoona lisävuokraa

Lappeenranta. Kasvatus- ja opetustoimella on sama tilanne kuin teatterilla. Jos budjettiin ei saada lisärahaa, vuokrarahat otetaan opetuksesta säästämällä.

Heikki Sopanen

Pontuksen päiväkotikoulu lisää Lappeenrannan kaupungin kasvatus- ja opetustoimen vuokramenoja 1,1 miljoonalla eurolla kahden seuraavan vuoden aikana. Myös Lauritsalan tilaelementtikoulun vuokraan pitäisi löytyä ensi vuodelle 400 000 euroa.

Jos rahoja ei saada toimialan budjettikehykseen, ne joudutaan säästämällä kaivamaan opetuksessa ja nostamalla koululaisten iltapäivätoiminnan maksuja.

Mahdolliset säästöt on tarkoitus hakea lakkauttamalla lukion aikuislinja ensi syksynä, nostamalla iltapäivätoiminnan maksu enimmilleen ja nipistämällä perusopetuksen tuntikehystä kahdella prosentilla eli miljoonalla eurolla. Jälkimmäinen tarkoittaa 15 opettajan työpanoksen vähentämistä peruskoulun opetuksesta.

Pontuksen koulun ja päiväkodin vuokran nousu johtuu uudisrakennuksen pääoma- ja peruskorjausvastikkeista. Niiden osuus 1,1 miljoonan lisämenosta on 950 000 euroa. Kasvatus- ja opetustoimi esittää, että vuokramenojen kasvu huomioidaan toimialan budjettikehyksessä.

Kun kaupunginvaltuusto hyväksyi kesällä talouden tasapainotusohjelman vuosille 2017-2018, Pontuksen koulun aiheuttamaa lisämiljoonaa menoihin ei huomioitu eikä siitä keskusteltu.

Kasvatus- ja opetustoimenjohtaja Tuija Willberg sanoo, että vuokran nousu ei ollut yllätys toimialalle. Siihen on varauduttu jo tämän vuoden budjetissa.

-Kesän tasapainotusohjelma kohdistui meihin kuitenkin niin voimakkaasti (4,4 miljoonaa euroa), että haastekerroin kasvaa.

Toisaalta talouden tasapainotustoimet tähtäsivät Willbergin mukaan siihen, että investointiohjelma voidaan toteuttaa.

-?Siinä mielessä se antaa hallitukselle ja valtuustolle mahdollisuuden laskea euroja uudelleen.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Kakkola (sd.) sanoo, että tilanne pitää katsoa rauhassa niin kasvatus- ja opetustoimen kuin kulttuuritoimen osalta. Kulttuurilautakunta esittää budjettiinsa 800 000 euron lisärahaa teatterin kohonneiden vuokrakulujen maksamiseksi.

-Talousarviosta päätettäessä täytyy tehdä selkeitä ratkaisuja, eikä jättää asioita niin, että ne ovat seuraavana syksynä taas uuden valtuuston pähkäiltävinä.

Kakkolan mielestä asioihin perehtyvän päättäjän pitää tietää, että uusi rakennus aiheuttaa aina vuokrankorotuksia.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heikki Järvenpää (kok.) ei vielä ennakoi tulevia budjettiratkaisuja.

-Annetaan lautakuntien nyt käsitellä ensin asioita kunnolla.

Järvenpää muistuttaa kuitenkin, että perusopetuksesta leikkaaminen saattaa johtaa harkinnanvaraisen valtionavun menettämiseen. Sitä myönnetään vuosittain opetusryhmien pitämiseksi pieninä. Lappeenrannan avustus on ollut puolen miljoonan euron luokkaa.

Kasvatus- ja opetuslautakunta käsittelee vuokra-asiaa ensi maanantaina.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen