Kotihoito saa lisämiljoonan

Eksote. Sosiaali- ja terveyspiiri palkkaa ensi vuonna 30 uutta työntekijää kotihoitoon, varautuu laajaan päivystykseen sekä lyhentää hoitojonoja, jos budjettiesitys menee läpi valtuustossa.

Anne Kotiharju

1.Kotihoito saa 30 uutta hoitajaa, laitospaikat vähenevät.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin Eksoten budjettiesityksessä kotihoito saa ensi vuonna miljoonan euron lisäsatsauksen. Tänä vuonnakin kotihoito on vahvistunut, minkä lisäksi ensi vuonna olisi tulossa vielä 30 uutta hoitajaa. Terveys- ja vanhuspalvelujen johtajan Tuula Karhulan mukaan joillakin työntekijöillä on kohtuuton taakka.

-On tiedostettu, että osalla kotihoidon työntekijöitä on työtä keskimääräistä enemmän.

Hoitajia tarvitaan lisää senkin takia, että väki ikääntyy ja kotihoidon tarve lisääntyy.

Laitoshoidon ja tehostetun palveluasumisen paikkojen vähentäminen jatkuu. Ensi vuonna häviää 30 paikkaa. Eksote aikoo lakkauttaa muun muassa Rautjärven 15 paikan vuodeosaston ensi keväänä.

Omaishoitoon Eksote varaa 0,5 miljoonaa euroa lisää. Omaishoidon lisäksi Eksote haluaa kasvattaa perhehoitoa.

2.Päivystys olohuoneessa -hanke laajenee Imatran seudulle.

Imatran seudulla aloittaa ensi vuonna uusi yhden hengen ensihoidon yksikkö. Lappeenrannassa tänä vuonna alkanut Päivystys olohuoneessa -hanke laajenee näin muualle maakuntaan. Toimintamallissa ensihoitaja voi mennä potilaan kotiin, kun esimerkiksi vanhuksen yleistila huonontuu tai päivystys arvioi soiton perusteella tilanteen tähän palveluun sopivaksi.

Karhula kertoo, että yli 80 prosenttia asiakkaista on pystytty hoitamaan niin, ettei heitä ole tarvinnut kuljettaa päivystykseen. Yksikkö on valmiudessa ympäri vuorokauden, eli se tarvitsee useita ensihoitajia.

3.Laajan päivystyksen sairaalaan pitää varautua.

Etelä-Karjalan keskussairaala on yksi maan 12:sta laajan päivystyksen sairaaloista. Toimintaa aloitellaan ensi vuonna. Näillä näkymin vaativa, erikoisosaamista edellyttävä hoito, kuten sydämen pallolaajennukset, riskisynnytykset ja vakavat kolaritapaukset keskitetään laajan päivystyksen sairaaloihin.

Karhulan mukaan leikkaussali- ja välinehuolto sekä röntgen saavat 0,7 miljoonaa euroa. Leikkaussalihoitajia palkataan niin, että käytettävissä on yksi leikkaussali lisää. Tavoitteena on myös lyhentää leikkausjonoja.

4.Isoille terveysasemille perustetaan walk in -vastaanottoja.

Eksote pyrkii lyhentämään hoitojonoja myös avoterveydenhuollossa terveysasemilla. Isoille terveysasemille luodaan niin sanottuja walk in -vastaanottoja. Armilaan ja Honkaharjuun palkataan hoitajia lisää niin, että ei-päivystyksellisissä asioissa voi mennä hoitajan luo saamaan apua. Hoitaja voi konsultoida lääkäriä tarvittaessa.

5.Lapsiperheiden kotipalvelu paranee.

Lapsiperheiden kotipalvelu saa kaksi uutta työntekijää, kertoo perhe- ja työelämäpalvelujen johtaja Tiina Kirmanen. Kirmasen mukaan suuntauksena on satsata ehkäiseviin palveluihin. Lapsiperheiden tuen lisäämiseen patistaa lakikin. Myös palvelun kysyntä kasvaa.

-Tavoitteena on, että kotiapua saa silloin, kun siihen on tarvetta.

6.Palkkatuella työllistäminen yleistyy.

Eksote parantaa työttömien ja pitkäaikaistyöttömien palveluita. Palkkatukityöllistämiseen on varattu lisää noin 900?000 euroa. Pitkään työttömänä olleille halutaan antaa aitoja työllistymisen mahdollisuuksia. Vastaavasti tavoitteena on pienentää Kelalle maksettavaa työmarkkinatuen kuntaosuutta kahdella miljoonalla eurolla.

K-sairaalaan 27,4 miljoonaa

Eksoten hallitus hyväksyi talousarvioesityksen 9.11. Talousarvion hyväksyy lopullisesti valtuusto.

Nettotoimintamenot ovat ensi vuonna 437,8 miljoonaa euroa.

Todelliset toimintakulut pienenevät 1,2 prosenttia ja nettotoimintamenot kasvavat 0,3 prosenttia.

Vuosi 2017 on 2,4 miljoonaa euroa ylijäämäinen.

Lainaa on vuoden 2016 lopussa 32 miljoonaa euroa.

Nettolainamäärä kasvaa vuonna 2017 21,4 miljoonaa euroa.

Investointien kokonaismäärä on 39,9 miljoonaa euroa, josta päivystys- ja vuodeosastoinvestointi vie 29,6 miljoonaa. Siitä uudisrakennuksen osuus on 27,4 miljoona ja korvausinvestoinnit 2,2 miljoonaa.

Lähde: Eksoten talousarvioesitys

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju