Lumimyrsky voisi sulkea Kisapuiston

LAPPEENRANTA. Kisapuiston pääjäähalli voidaan joutua sulkemaan tilapäisesti, jos katon lumikuorma ylittää sallitun rajan.

Anssi Silvennoinen

Lappeenrannan Kisapuiston jäähallin kattoa pitää puhdistaa lumesta säännöllisesti läpi talven.

Jos katon uusi lumikuorman enimmäisraja ylittyy lumitöistä huolimatta, jäähalli asetetaan tilapäiseen käyttökieltoon, kunnes lunta on saatu poistettua katolta riittävästi.

Kaupunki laati keskiviikkona asiasta tiedotetta, joka oli tarkoitus lähettää kaikille jäähallin käyttäjille torstaina iltapäivällä.

-Seurojen täytyy varautua ja olla tietoisia, että mikä tahansa tapahtuma talvella voi peruuntua kovasta lumisateesta johtuen. Halli voidaan joutua tyhjentämään jopa kesken tapahtuman, liikuntatoimenjohtaja Ilkka Oksman toteaa.

Kisapuiston katosta teetettiin tänä vuonna lakisääteinen kuntotutkimus, jonka lisäselvitykset jatkuvat yhä. Tutkimus osoitti, että katon liimapuupalkeissa on halkeamia.

Halkeamien ja nykyisten turvallisuusmääräysten vuoksi katon sallittu lumikuorma on aiempaa pienempi, enintään 60 kiloa neliömetriä kohti. Kovin nopeasti tai yllättäen raja-arvo ei ylity.

-Tällä hetkellä uusi pakkaslumi painaisi noin 60 kiloa neliömetriltä, jos lunta olisi 60 senttimetriä, Suomen ympäristökeskuksen johtava hydrologi Bertel Vehviläinen havainnollistaa.

Lumen tiheys kasvaa talven edetessä. Parin kuukauden kuluttua lumi voi painaa 60 kiloa neliömetriltä, kun sen syvyys on noin 30 senttimetriä.

Käytännössä Kisapuiston katon lumikuorman raja-arvon rikkoutuminen vaatii pitkäkestoista ja voimakasta lumisadetta.

Talvisateet jäävät yleensä alle kymmeneen kiloon neliömetrillä vuorokaudessa, kaksikymmentäkin on kova lumisade.

-Talvella 60 kiloa neliömetrille on jo tosi paljon yhden sadealueen tai yhden vuorokauden aikana, Vehviläinen kertoo.

Vehviläisen mukaan 60 kiloa neliömetrille on kuitenkin katon lumikuorman raja-arvona sen verran matala, että lunta kannattaa puhdistaa katolta käytännössä viikottain.

-Kerran kuussa voi olla liian harvoin.

Lappeenrannan kaupunki ei odota, että katolle kertyy tietty lumimäärä ennen kuin sen poistaminen aloitetaan. Lunta poistetaan käytännössä sitä mukaa, kun sitä sataa.

Kolapartiot puhdistivat kattoa lumesta myös keskiviikkona.

-Kaupunki tekee kaiken minkä voi, jotta tapahtumia ei peruttaisi talven aikana. Se riski on kuitenkin olemassa, Oksman toteaa.

Tilakeskus on ostanut katon lumenpoistotyöt Lappeen Huoltomestareilta, joka sopimuksen mukaan seuraa lumikuorman kertymistä mittalaitteella tarvittaessa ympäri vuorokauden joka päivä.

Tilakeskuksen arvion mukaan Kisapuiston katon lumenpuhdistus maksaa hiukan yli 100 000 euroa, jos lumitalvi on normaali.

Kulut katetaan tilakeskuksen hoito- ja kunnossapidon määrärahoista.

-Kustannukset nousevat, jos tulee tavanomaista pidempiä lumisadejaksoja, Oksman kertoo.

Pääjäähallin käyttäjiä

Liiga-SaiPa Oy (varaa noin 17-20 prosenttia hallin vuoroista) SaiPa ry PEPO Hockey Saimaan Muodostelmaluistelijat Lappeenrannan Luistelijat Lappeenrannan Taitoluistelijat Etelä-Karjalan Urheiluakatemia ja Kimpisen koulun jääkiekkoluokkalaiset

Lähde: Lappeenrannan liikuntatoimi

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen