LUT-konserni on aikataulussa

Koulutus. Lappeenrannan teknillisen yliopiston ja Saimaan ammattikorkeakoulun yhdistäminen etenee.

Matti Saarela

Lappeenrannan teknillisen yliopiston ja Saimaan ammattikorkeakoulun yhdistäminen ottaa ratkaisevan askelen ensi maanantaina. Sekä Luumäen että Savitaipaleen kunnanvaltuustot hyväksyvät lopullisesti yliopiston ja kuntien tekemän osakassopimuksen Saimaan Ammattikorkeakoulu Oy:n osakkeista.

— Haluamme turvata tällä ammattikorkeakoulun ja yliopiston toiminnan jatkumisen maakunnassa, Luumäen kunnanjohtaja Anne Ukkonen perustelee hanketta.

Etelä-Karjalan kuntien edustajat ja ammattikorkeakoulun omistavassa osakeyhtiössä vähemmistöosakkaana oleva yliopisto sopivat osakkeiden omistuksen siirtämisestä yliopistolle ja LUT-konsernin perustamisesta kaksi vuotta sitten, kun ammattikorkeakoululakia muutettiin ja rahoitus siirrettiin kokonaan valtiolle.

 

Yliopiston rehtorin Juha-Matti Saksan mukaan osakassopimuksessa college-malliksi luonnehdittu yliopiston ja ammattikorkeakoulun naimakauppa on todennäköisesti ensimmäinen laatuaan Suomessa.

— Kansainvälisesti tämä on käytetty ja toimiva malli. Esimerkiksi Norjan ympäristötieteen ja biologian yliopisto (NMBU) edustaa aivan huippua tällä saralla.

Saksan mukaan yliopiston ja ammattikorkeakoulun yhdistäminen etenee seuraavaan vaiheeseen, kun Luumäki ja Savitaipale ovat päätöksensä tehneet.

Hänen mukaansa jo oppilaitosten toiminta samalla kampuksella on antanut molemmille lisää potentiaalia.

— Yritykset ovat saaneet meiltä enemmän ja parempia palveluja, ja me olemme saaneet siitä hilloa, Saksa sanoo.

 

Ammattikorkeakoulun opettajia ja muita työntekijöitä askarruttaa heidän tulevien eläkkeidensä kohtalo. Pitkään kunnan palveluksessa työskennelleet saattavat menettää osan heille kertyneistä eläke-eduista, jos niitä ei kompensoida heille tulevan LUT-konsernin toimesta.

— Toistaiseksi meille ei ole kerrottu mitään eikä neuvotteluja ole asiasta käyty, ammattikorkeakoulun opettajien luottamusmies Marita Pirkka sanoo.

— Eläkevastuut ovat suuret ja tiedossa on, että niiden kattaminen on ongelmallista, kunta-alan teknisen toimihenkilöiden järjestön KTN:n luottamusmies Mari Härkönen sanoo.

Yliopiston ja ammattikorkeakoulun kirjastot on jo yhdistetty, ja seuraavaksi yhteen laitetaan kielikeskus.

— Meille on tärkeää, että akateemisuus ja kielten opetuksen ammattikohtaisuus säilyvät, Yliopistojen opetusalan (YYL) Lappeenrannan paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Merja Naalisvaara-Jokinen sanoo.

Opetusalan ammattijärjestö (OAJ) on arvostellut kovin sanoin hanketta yhdistää yliopiston ja ammattikorkeakoulun toiminta hallinnollisesti.

Pirkan mukaan yliopiston opettajien ja ammattikorkeakoulun opettajien työehtosopimuksissa on varsin suuria eroja esimerkiksi vuotuiseen 1 600 tunnin työaikaan sisältyvien opetustuntien määrässä.

Omaisuus siirtyy osakekapalla

Saimaan ammattikorkeakoulun omistuksen siirto tehdään osakejärjestelyjen kautta.

Osakeyhtiön osakkaiden kirjapitoarvo on 21,8 miljoonaa euroa.

Kuntien osakkeiden osuus koko potista on 21,7 miljoonaa euroa.

Saimaan ammattikorkeakoulu ostaa kunnilta omat osakkeensa, jotka mitätöidään. Näin yliopistosta tulee osakeyhtiön ainoa osakas ja omistaja.

Rahat osakkeiden ostamiseen saadaan alentamalla yhtiön osakepääoma yhtiöjärjestyksen sallimaan alimpaan arvoon.

Näin syntyneen vapaan pääoman kunnat lainaavat yhtiölle osakaslainoina.

 

Kirjoittaja:
Matti Saarela