Nuori sankari vei ruokaa venäläiskuskille

Hyvä työ. Otto Laapio on palokuntatyössään tottunut auttamaan. Ojassa odottavalle kollegalle ruoka-apu tuli tarpeeseen.

Seija Hackman

Lappeenrantalaisen Otto Laapion kannatti tehdä muutaman kympin kauppalasku elokuisena perjantaina. Torstaina hän pokkasi siitä hyvästä 5 000 euron palkinnon Ammattina sankari -gaalassa Helsingissä.

Laapio oli yksi kahdeksasta ehdokkaasta gaalassa, jossa ammattikuljettajat palkitsivat herrasmiesmäisesti toimineita kuljettajia.

Maine ja kunnia ei ollut Laapion mielessä kesäisellä kauppareissulla. Laapio on rekkakuski, joka elokuussa ajoi päivittäin Lappeenranta-Mikkeli -väliä.

Elokuun puolivälissä hän kiinnitti huomiota venäläiseen rekkaan, joka retkotti ojassa Mikkelintien varressa hieman Savitaipaleen pohjoispuolella. Puoliperävaunullinen rekka oli suistunut ojaan niin, että perävaunu oli täysin nurin. Vetonupistakin kaksi rengasta haroi ilmaa.

Rekka pysyi paikallaan päivästä toiseen, ja niin näytti pysyvän myös kuljettaja.

-Mieleen tuli, että onkohan hänellä perusasiat kunnossa. Perjantaina vein hänelle avustuskassin, jossa oli vettä ja peruselintarvikkeita, paperia, banaaneja ja kuivamuonaa.

Yhteistä kieltä kollegoilla ei ollut muutamaa sanaa enempää, mutta se selvisi, että apu tuli tarpeeseen. Liikutustakin oli ilmassa.

Sen jälkeen kun Laapio oli soittanut hätäkeskukseen, lähtivät pyörät liikkeelle myös rekan nostamiseksi.

Laapion kollega kuuli kaverinsa ihmisystävällisestä teosta ja ilmoitti Laapion mukaan sankarikampanjaan.

Laapio, 25, kertoo olleensa äimistynyt, kun kutsu gaalaan tuli. Ammattitoverin auttaminen on hänellä selkäytimessä.

-Olen pienestä pitäen ollut mukana palokuntatyössä, ja siinä on pakostakin mukana auttaminen, Lauritsalan VPK:n riveissä toimiva Laapio kertoo.

Ammatikseen ratin takana Laapio on istunut vuodesta 2010 lähtien. Se, että Savitaipaleella rekkakuski sai asustella rekassa ojanpohjalla päiväkausia ilman apua, ei hänestä ole kummallista.

-Venäläisrekkoja näkee ojassa niin paljon, että niihin ei enää kiinnitä huomiota.

Ihmisten auttamishalusta ja liikennekulttuurista Laapio ei halua tehdä yleistyksiä: tapauksia näkee laidasta laitaan jo päivänkin aikana. Yksi asia kuitenkin pistää silmään.

-Puhelimen käyttö on aivan toisenlaista kuin uran alkuaikoina. Vastaan tulee paljon kännykänräplääjiä. Huomaa, että ratin takana keskitytään ihan vääriin asioihin.

Ammattina sankari

Kuudetta kertaa järjestetty kampanja, jossa ovat mukana Rahtarit ry, Suomen Kuljetus ja Logistiikka sekä alan yrityksiä.

Tavoitteena palkita herrasmiesmäisiä kuljettajia ja edistää huomaavaista liikennekulttuuria.

5 000 euron pääpalkinnon saajaksi ehdolla oli kahdeksan ammattikuljettajaa.

Puolet summasta menee hyväntekeväisyyteen, jonka kohteen voittaja valitsee. Otto Laapion lahjoitus menee Kaakkois-Suomen pelastusalojen liiton nuorisotyöhön.

Kirjoittaja:
Seija Hackman