Merta edemmäs kalaan

Musiikki. Stam1na navigoi uutta reittiä Pohjois-Amerikkaan. Lemiläisyhtye soittaa maailman suurimmalla kelluvalla keikalla.

Petteri Värtö

Lemiläisten Amerikaksi on tavattu kutsua Lappeenrannan Uus-Lavolaa. Lemiläinen metalliyhtye Stam1na tähyilee silti oikeasti Atlantin toiselle puolelle.

Stam1na on kutsuttu mukaan 70 000 Tons of Metal -risteilylle. Laiva lähtee Fort Lauderdalesta Floridasta viideksi päiväksi Karibianmerelle 2. helmikuuta. 60 bändiä esiintyy useilla lavoilla 3 000-päiselle yleisölle. Stam1nalla keikkoja on kaksi.

— Se on maailman suurin metallimusiikin risteily. Allasosastoilla, käytävillä ja takahuoneissa tapaa väistämättä alan vaikuttajia, bändin laulaja-kitaristi Antti Hyyrynen sanoo.

Tavoite on näyttää Stam1nan voimaa, löytää kontakteja ja saada jalansija isommilta markkinoilta.

— Bändillä on ikää, kokemusta ja taustaa. Ei ole mahdotonta, että ryhmälle löytyy kiinnostusta.

Stam1na on keikkaillut satunnaisesti Euroopassa ja Japanissa.

— Suomessa on tehty pitkä setti. Nyt kiinnostaa nähdä myös ulkomaiden meininki.

Stam1nan Nocebo-albumin (2012) tuottaja oli amerikkalainen Joe Barresi. Levy myi kultaa Suomessa, ja se julkaistiin myös Pohjois-Amerikassa. Hyyrynen kuvailee sitä toteutumattomaksi lähdöksi. Hänen mukaansa onnistumiselle ei ole esteitä.

— Moni kysyy Suomessa englanniksi laulamisesta. Sillä pääsisi kuulemma vaikka mihin. Ulkomailla kieli ei ole ollut mikään kynnyskysymys. Siellä arvostetaan, että joku tekee omalla äidinkielellä, Hyyrynen vastaa kyselijöille.

Viesti on suunnattu myös maabrändiryhmille ja vienninedistäjille.

— Bänditoiminta on näkyvä säännöllinen suomalaisen kulttuurin ilmentymä ulkomailla. Suomen valtion näkökulmasta katsottuna siihen olisi ihan järkevää satsata, Hyyrynen toteaa.

Floridaan Stam1na lentää varhain keskiviikkoaamuna. Bändin kanssa risteilyalukseen nousevat Sakara Recordsin edustajat.

— Reissun tavoitteen näkökulmasta se on järkevää. Levy-yhtiö on aiemmin hoitanut myös ulkomaan keikkamyyntiä.

Stam1na on ollut Mokoma-taustaisen Sakara Recordsin bändi vuodesta 2004, koko levytysuransa. Stam1nan osallistuminen metalliristeilylle on juhlan paikka yhtiöllekin.

— Sakaran bändeistä yksikään ei ole soittanut tällä risteilyllä, Hyyrynen kertoo.

Hyyrynen lähtee reissuun paitsi metallimusiikin soittajana myös kuuntelijana. Muut risteilyllä soittavat kotimaiset bändit, kuten Amorphis, ovat jo tuttuja, mutta laivalla on myös ikisuosikkeja, kuten Anthrax. Eniten hän silti odottaa Gojiran tapaamista.

— Ranskalaisyhtye on ollut outo lintu omassa maassaan. Ranskassa ei ole oikein ollut metalliskeneä, mutta Gojira on nostanut buumin, Hyyrynen perustelee.

Keikat bayonnelaisen, rankkojen kitarariffien yhtyeen kanssa olisivat toteutunut unelma.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö