Savitaipaleen portti saa valoja ja kaloja

Maamerkki. Massiiviset paperikoneen telat saavat kylkeensä värivaloja ja laserleikattuja nieriöitä. Portin yläorresta ollaan kokonaan luopumassa.

Kaija Lankia

Savitaipaleen portti valaistuu. Kirkonkylän läntistä sisääntuloa Peltoinlahdentiellä vartioinut kiviportti on saamassa valaistuksen ja kevennystä ulkoasuunsa muun muassa tolppien kyljissä polskivista nieriöistä.

— Laserleikatut kalat peittävät valonlähteet, porttityöryhmässä mukana ollut elinkeinoasiamies Eija Pajula kertoo.

Valoja asennetaan myös pylväiden ala- ja yläpäähän. Alas tulee taottu häkkikehä, ylös on hahmoteltu aaltoilevaa Kuolimoa ja mäntymetsää.

Portti ei ole tuunauksen jälkeen enää varsinainen portti, sillä pylväät yhdistävä yläpalkki poistetaan.

— Tolppien yläpäässä olevat akselit peitetään takomorakenteilla. Niiden ulkoasu tarkentuu vielä.

 

Tavoitteena on muokata portista yksinkertainen ja tyylikäs — eikä liian kallis. Työryhmä linjasi, että portin on viestittävä alueen rantamaisemista sekä pienestä, lämpimästä ja turvallisesta paikkakunnasta. Se haluaa portin herättävän ihastelua ja ylpeyttä. Portti voisi olla myös nähtävyys, jota tullaan katsomaan kauempaakin.

74 kuntalaista, mökkiläistä tai satunnaista vierailijaa otti kantaa porttiin kesällä nettikyselyssä. Liiankin massiivinen portti ei sovi kuntakuvaan, vastaajat totesivat. Siihen on kuitenkin totuttu, joten sitä ei oltu valmiita siirtämään muualle tai erottamaan pylväitä toisistaan.

 

Työryhmän laskelmien mukaan taonta- ja lasertyöt ja niiden valaisu maksaisi noin 25 000 euroa. Jos kumpaankin tolppaan liitettäisiin kaksi valaistua nieriää, hinta nousisi 9 000 eurolla.

Tarkoitukseen on jo varattu 3 000 euroa, jonka kunta sai palkintona Passion-työhyvinvointikilpailusta.

Kunnanhallitus käsittelee asiaa ensi maanantaina.

 

Kirjoittaja:
Kaija Lankia