Eksoten sauna polttelee päättäjiä

Rantasauna. Saunahanketta ei ole viety eteenpäin. Eksoten hallitus päätti joulukuussa saunan rakennuttamisesta.

Anne Kotiharju

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) rantasauna näyttää joutuneen jäähylle. Toimitusjohtaja Pentti Itkosen mukaan saunahanke on ollut lepäämässä sen jälkeen, kun hallitus päätti uuden saunan rakennuttamisesta viime joulukuussa. Saunassa olisi koulutus- ja kokoustiloja, ja se olisi henkilöstön ja asiakkaiden käytössä.

Ennen joulukuuta saunahanke eteni Itkosen valmistelemana virkamiespäätöksin. Vanha Kahilanniemen rantasauna oli purettu ja uudelle oli Itkosen mukaan saatu rakennuslupa.

Kilpailutuksen jälkeen ilmeni, että sauna olisi tullut arvioitua huomattavasti kalliimmaksi: hankinta olisi ylittänyt Itkosen valtuudet eli 500 000 euron kustannukset. Tuolloin hankinta keskeytettiin, ja hallitus otti lyhyesti kantaa joulukuussa saunahankkeen jatkoon.

Itkonen arvioi, ettei sauna-asia etene pitkään aikaan.

-Katsotaan sitä joskus sitten, kun keretään. Tehdäänkö se, ja jos tehdään, niin minkälainen tehdään? Kukaan ei tiedä tällä hetkellä, mitä sille tapahtuu.

Itkonen huomauttaa, että jos saunaa ei rakenneta ennen vuoden 2019 alusta alkavaa uutta maakuntahallintoa, se jää rakentamatta.

Itkosen mukaan kukaan päättäjä ei ole esittänyt hänelle, että sauna olisi hankkeena huono.

Eksoten hallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen (sd.) muistuttaa, että hallitus teki joulukuussa periaatepäätöksen, jonka mukaan sauna rakennetaan.

-Mutta sauna pitää suunnitella uudelleen, ja kustannusarvion pitää olla ihan muuta kun aiemmassa suunnitelmassa. Eli kohtuus kaikessa.

Vesterisen mukaan päättäjät eivät ole keskustelleet asiasta periaatepäätöksen jälkeen.

-Emme ole pitäneet kiirettä.

Itkonen epäilee saunan rakentamista pienemmällä budjetilla.

-Kannattaakohan tuollaiselle paikalle mitään kovin paljon pienemmällä budjetilla tehdä? Se on arvokas paikka.

Eksoten henkilökunta keräsi saunaa puoltavaan kirjelmään yli 500 nimeä.

-Henkilökunta sitä hirveästi odottaa. Monilla muilla sairaaloilla on Lapin kämppiä, lomaosakkeita ja vastaavaa. Ennen meilläkin sairaaloilla oli kuusi seitsemän rantasaunaa. Nyt oli enää tämä yksi, toteaa Itkonen.

Hallituksen varapuheenjohtaja Katri Pulli (kesk.) korostaa, että hallitus on ollut täysin tietoinen saunahankkeesta alusta pitäen ja että hanke on ollut hallituksen ohjauksessa.

Pulli sanoo ottavansa asiaan kantaa silloin, kun se tulee käsittelyyn esityslistalle.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju