Eteläkarjalaiset oppimateriaalit ilmaisjakeluun

Historia. Netissä ladattavissa olevat sarjakuva ja liveroolipeli esittävät sodan lasten silmin. Opetuspaketti julkaistaan kolmikielisenä 14 EU-maassa.

Petteri Värtö

Miten lapset ja nuoret kokivat toisen maailmansodan? Yhden vastauksen kivijalkana ovat olleet Rautjärven kunnan sotahistoriaa esittelevät draamakierrokset, joista saatujen kokemusten ja haastattelujen pohjalta syntyi sekä sarjakuva että liveroolipeli.

Sarjakuva ja liveroolipeli ovat koulujen nykyisen opetussuunnitelman huomioivia kokemuksellisen oppimisen työvälineitä. Niistä on tehty kieliversiot niin englanniksi, suomeksi kuin viroksikin, ja ne ovat käytettävissä ja ladattavissa ilmaiseksi internetistä.

— Materiaalista on jakelusopimukset 14 EU-maahan, ja jakelu on jo aloitettu, projektijohtaja ja Rautjärven kunnan elinvoima- ja hankekehittäjä Juha-Pekka Natunen kertoo tiedotteessa.

Toteutuksessa oli mukana eteläkarjalaisia taiteilijoita ja tutkijoita.

Materiaalin tavoite on mahdollistaa oppimisen tasa-arvoisuus.

— Kaikki eivät opi samalla tavoin, joten tarve uudenlaiselle opetusmateriaalille on olemassa.

Vastaavaa materiaalia löytyy jo, mutta Natusen mukaan hinta ja tekeminen asettavat rajoituksia.

— Me päätimme laatia välineitä, jotka eivät ole kalliita ja joita voi käyttää useassa maassa.

Hanke sai EU-rahaa noin 100 000 euroa. Sen seuraava vaihe on seurata työvälineiden toimivuutta ja pohtia, onko niitä järkevää suunnitella vastaisuudessa.

Sotahistoria ja toinen maailmansota valikoituivat opetusaiheeksi moninaisten tulkintojen vuoksi. Lasten ja nuorten näkökulman valinta teki materiaalista riittävän neutraalia laajaan jakeluun.

— Sodasta kerrotaan tavalla, jota lapset ja nuoret ymmärtävät.

Lisätietoa ja ladattavat oppimateriaalit: www.childrenofwartime.com.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö