Viialaisen mukaan säätiö vaatii päällekatsojaa

Nimitys. Etelä-Karjalan maakuntajohtaja pitää lähtemistään lentoasemasäätiöön vastuullisena ratkaisuna.

Anne Kotiharju

Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Matti Viialainen ihmettelee, miksi maakuntahallituksen tekemä nimityspäätös pitäisi muuttaa. Hänen mielestään valinta ei ole henkilökysymys.

-Se, että olin käytettävissä, on vastuullisen virkamiehen ainoa vastuullinen ratkaisu tässä tilanteessa.

Viialaisen mukaan lentoasemasäätiössä tarvitaan juuri nyt erityistä asiantuntemusta, jotta säätiö varmasti toimii lain mukaan ja käyttää veronmaksajien rahoja huolellisesti. Esimerkiksi tukien on oltava EU-lainsäädännön mukaisia.

Viialainen kiistää, että kyseessä olisi hänen vallanhalunsa, kuten maakuntahallituksen puheenjohtaja Jukka Kopra (kok.) epäilee.

Viialainen ei koe kaksoisroolissa maakuntajohtajana ja maakuntaliiton osin omistaman säätiön hallituksen jäsenenä esteellisyysongelmaa – Onhan esimerkiksi Lappeenrannan strategia- ja talousjohtaja Olli Naukkarinenkin samalla lentoaseman säätiön toimitusjohtaja.

Viialainen sanoo, että valinta-asia tuodaan maakuntahallitukseen, jos sitä hänelle esitetään.

Maakuntajohtajalla on myös virkansa puolesta läsnäolo- ja puheoikeus lentoasemasäätiön hallituksen kokouksissa. Säätiö omistaa lentokenttäkiinteistön. Lentoasemayhtiö ja sen hallitus vastaavat konkreettisemmin lentoaseman kehittämisestä ja toiminnasta.

Lappeenrannan strategia- ja rahoitusjohtaja ja lentoasemasäätiön toimitusjohtaja Olli Naukkarinen ei ole toistaiseksi pitänyt kaksoisrooliaan hankalana. Naukkarinen kertoo Etelä-Saimaalle lähettämässään sähköpostissa, että hän on jäävännyt itsensä lentoliikennettä koskevien asioiden valmistelusta kaupungin viranhaltijana.

-Kun puhun tai teen jotain lentoliikennettä koskevaa, teen sen aina säätiön toimitusjohtajana.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju