Betonikuutio on ihan hyvä paikka

Nuorisotalo. Lappeenrannan keskustan betonikaksikon juniorilla Monarilla on legendaarista kaikua. Siellä tehtiin sisäilmatutkimuksia tammi- ja helmikuussa.

Piia Kaskinen

Noora Pöyhiä, Nico Rännänen, Diana Harinen ja Teemu Mikkola istuksivat Lappeenrannan nuorisotalo Monarin sohvilla. He katselevat kun Lauri Kuolimo pelaa kitarasankaripeliä. He ovat Monarin vakiokävijöitä. Aina ollaan kun tää on auki, joukko toteaa.

— Tää on ihan hyvä paikka, toteavat myös Meri Suomalainen ja Lilli Hotti Monarin sohvan uumenista.

 

Viime vuonna Monarin avoimissa nuorisoilloissa kävi noin 4 500 nuorta, laskee Monarin vastaava ohjaaja, nuoriso-ohjaaja Tuija Pasanen.

— He ovat pitkälti vakioporukkaa. Täällä saatetaan viettää koko ilta, kertoo tuntiohjaaja Christina Nenonen.

Vieressä on kauppakeskus Iso-Kristiina, ja sen nuorisotila Krisse. Siellä käy erilaista väkeä — ja erilaiseen tyyliin.

— Krissessä käy enemmän porukkaa, mutta he ovat siellä vähemmän aikaa. Lisäksi Krissessä käyvä porukka vaihtuu enemmän. Sinne tulee uusia melkein viikoittain, Nenonen kertoo.

 

Monari elää samanlaista epätietoisuuden aikaa, kuin kirjasto. Kaupunki selvittää, voisiko myös sen tontin myydä ja toiminnot siirtää jonnekin muualle.

Monarissa on kuitenkin legendaarista hohtoa. Se saatiin Lappeenrantaan mielenosoitusten avittamana.

— Nykyään monet entiset kävijät käyvät esittelemässä paikkaa lapsilleen. Viimeksi eilen kävi yksi isä lapsensa kanssa katselemassa, että täällä näyttää ihan samalta kuin ennenkin, Pasanen nauraa.

Hänen ja muun henkilökunnan mielestä talo pitäisi pelastaa, jos  se on pelastettavissa. Tällä tietoa tyydyttävässä kunnossa olevaa rakennusta voi käyttää.

— Nämä tilat ovat niin isot ja muunneltavat, että jos täältä on lähdettävä, nuorisotoimi ei saa samanlaisia tiloja mistään.

Yksin bänditilat tarjoavat treenipaikan kymmenelle bändille.

 

Remonttia tilat kyllä kaipaisivat, henkilökunta kertoo. Palvelupiste Ohjaamon tulo toi keittiöremontin syksyllä 2015, mutta korjauskohteita riittää. Esimerkiksi puutyötilaa ei voi käyttää, sillä sieltä puuttuvat kaikki nykyaikaiset turvavälineet.

Monarilla on tehty kuntotutkimusta tammi- ja helmikuun aikana. Kaupunginvaltuuston päätöksen mukaan rakennuksen kunto ja historiallinen merkittävyys on selvitettävä tänä vuonna.

— Jos hometta löytyy, niin voiko sille tehdä mitään? Ja jos täällä ryhdytään tekemään isompaa remonttia, niin meidän on joka tapauksessa muutettava väistötiloihin, Pasanen toteaa.

Väistötilojen mahdollista paikkaa ei ole vielä kaavailtu.

 

Kirjoittaja:
Piia Kaskinen