VPK ja ensihoito juurtuvat Ratakadulle

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan VPK rakennutti itselleen modernin paloaseman.

Ilpo Leskinen

Lappeenrannan VPK on saanut modernit tilat Ratakadun varresta. Kauppakadun tilat jäivät tyhjilleen, ja tontti on myyty. Ratakadulle tuli vuokralaiseksi Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) kaksi ensihoitoyksikköä, jotka toimivat erillisissä tiloissa. VPK muutti taloon 10.-12. helmikuuta ja ensihoitajat 13. helmikuuta.

Elämä uudessa paikassa alkaa asettua uomiinsa. VPK siirtyi perinteikkäältä paikaltaan pois, mutta kaikki on Ratakadulla paremmin.

Lappeenrannan VPK:n puheenjohtaja Tero Forsman ja sihteeri Atte Pihkala kertovat, että tilat ovat nyt joka suhteessa asianmukaiset ja riittävät. Talossa toimivat niin hälytysosasto, nuoriso-osasto, naisosasto ja valmiusosasto, jotka kaikki on huomioitu suunnittelussa.

Kauppakadun VPK:n talo oli rakennettu vuonna 1968. Se alkoi Forsmanin mukaan vetää viimeisiään. Taloon olisi pitänyt tehdä kalliita remontteja, joten uudet tilat olivat parempi ja halvempi vaihtoehto kuin vanhojen korjaaminen.

Uusi paloasema tontteineen maksoi 2,8 miljoonaa euroa, johon saatiin palonsuojelurahastolta 220 000 euron avustus. Suurin osa kustannuksista katettiin vanhan talon ja tontin myynnillä, mutta lainaakin piti ottaa.

Uusi paloasema on täynnä ajanmukaisia yksityiskohtia.

Paloautot mahtuvat hyvin uuden talon autohalliin, ja autoilla on myös kasvunvaraa. Kauppakadulla pakoputkia jouduttiin sahaamaan lyhyemmiksi, jotta autot mahtuivat talliin.

Autonpesu sujuu kätevästi. Paloasemalla on jaoteltu likaiset ja puhtaat tilat. Likaiset vaatteet saadaan suoraan pesukoneisiin, kun vpk:laiset tulevat keikalta.

Keittiön varustelu on suurkeittiön tasoa, tosin pienessä mittakaavassa. Alakerrasta löytyvät sauna kahdella pukuhuoneella ja kuntosali. Energiatehokkuus pienentää käyttökuluja.

Talossa on tilaa 1 100 neliömetriä, josta ensihoidolla on 250 neliötä. Tilat on eriytetty niin, että ensihoitajat saavat olla omissa oloissaan.

Eksoten tilat ovat ensihoitaja Sami Hirvisaaren mukaan ensiluokkaiset ja avarat. Talon suunnitteluun osallistuneet Forsman ja Pihkala ovat itsekin Eksoten ensihoitajia.

-Kaikki päivittäiset toimet ovat helpottuneet. Esimerkiksi autojen tarvikevarasto sijaitsee käden ulottuvilla.

Tilojen viihtyisyys on Hirvisaaren mielestä tärkeä asia, sillä ensihoitajat tekevät 24 tunnin työvuoroja.

Uusi VPK-talo on joitakin sähkötöitä ja ulkopintaa lukuun ottamatta valmis. Talo saa keväällä kellertävän rappauspinnan, minkä jälkeen järjestetään talon avajaiset.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen