Saman kerroksen väkeä

Projekti. Lappeenrannan kauppakeskus Oprissa avautui helmikuussa Me-talo. Tavoitteena on torjua eriarvoistumista ja toimettomuutta yhdessä olemisen ja tekemisen avulla.

Eevi Kinnunen

Itseruskettava voide pitää säästää. Amanda Hirvonen on tullut äitinsä ja siskonsa kanssa kauppakeskus Oprin toiseen kerrokseen pitämään kirpputoripöytää. Viime hetkellä Hirvonen yrittää pelastaa myyntipöydältä rusketusvoiteen, jolle hän uskoo vielä tulevan käyttöä.

Toiselle puolelle tilaa valuu lapsia temppuradalle leikkimään.

Lappeenrannan Me-talo on ollut auki kuukauden, ja siellä on käynyt muutama sata ihmistä. Talo on alkanut löytää paikkansa.

Me-talo on olohuonemainen tila, jonka ovet ovat auki kaikille. Talon taustalla on Me-säätiö, joka tähtää eriarvoisuuden ehkäisemiseen. Säätiön ovat perustaneet peliyhtiö Supercellistä tutut Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja.

Tavoite on, että Suomessa ei olisi vuonna 2 050 yhtään syrjäytynyttä lasta tai nuorta. Säätiö pyrkii tavoitteeseen esimerkiksi perustamalla Me-taloja, joissa järjestetään yhteisöllistä toimintaa ilmaiseksi.

Lappeenrannassa Me-talon toimintaa koordinoi tyttö- ja naistoimintaa tuottava Nicehearts-yhdistys. Yhdistyksen toiminnanjohtaja Johanna Sjöholm sanoo, että taloon voi tulla juttelemaan tai viettämään aikaa.

Tällä viikolla ohjelmassa on ollut esimerkiksi capoeira-tanssia ja kirpputori, mutta ohjelma vaihtelee viikoittain. Aina ohjattua toimintaa ei ole, vaan talo toimii kohtaamispaikkana. Ajatuksena on, että osallisuuden kokemukset ehkäisevät eriarvoistumista.

Me-talo tekee yhteistyötä esimerkiksi paikallisten järjestöjen ja Etelä-Karjalan sosiaali- terveyspiirin kanssa. Toimijat voivat järjestää tilassa omia tapahtumiaan, mutta niiden kanssa tehdään myös muuta yhteistyötä.

-Talo on suunnattu kaikille. Ajan kanssa yhteistyötahot varmasti ohjaavat meille ihmisiä, jotka tarvitsevat erityistä tukea, Sjöholm sanoo.

Tällä hetkellä tila on auki aamukymmenestä iltakuuteen ja perjantaisin -viiteen. Aukioloaikoja rukataan käyttäjien tarpeen mukaan.

Lappeenrantaan perustettiin Me-talo, sillä sellaiselle oli tarvetta. Kun talojen sijoituspaikkoja kartoitettiin, Lappeenranta nousi esiin esimerkiksi korkeiden työttömyyslukujen, vähävaraisten perheiden suhteellisen suuren määrän ja ison maahanmuuttajavähemmistön takia.

Johanna Sjöholmin mukaan Me-talo yrittää ennaltaehkäistä ongelmia.

-Jos esimerkiksi perheellä ei ole varaa harrastaa, harrastus voi löytyä Me-talon kautta. Tai jos ei ole ystäviä, talo pyrkii järjestämään toimintaa, jonka kautta ystäviä löytyy.

Rahoitus talon pyörittämiseen tulee Me-säätiöltä. Lappeenrannan Me-talo sai säätiöltä avustusta kahdeksi vuodeksi noin 350 000 euroa.

Summa käytetään toimintakuluihin, kuten työntekijöiden palkkoihin ja tilavuokraan.

Tavoitteena on, että toiminta on kustannusvaikuttavaa ja vakiintuu osaksi kunnan toimintaa. Me-talon koordinaattorin Niina Kupiaisen mukaan talon on tarkoitus vakiinnuttaa paikkansa kahdessa vuodessa. Onnistumista mitataan eri mittareilla.

Tarkoitus on seurata esimerkiksi sitä, onnistuvatko nuoret työllistymään talon kautta tai pystyykö talo tarjoamaan ihmisille sosiaalisia suhteita.

Me-talo on jo auki, mutta viralliset avajaiset ovat 15. maaliskuuta kauppakeskus Oprin toisessa kerroksessa.

Kirjoittaja:
Eevi Kinnunen