Lammas juhlistaa itsenäisyyttä

Yrittäminen. Koululaisen sinivalkoinen lammaskynttilä on yksi eteläkarjalaisista Suomi 100 -tuotteista.

Helena Rissanen

Kuukanniemeläinen Akseli Kähkönen on pyörittänyt omaa bisnestä Lemillä viime kesästä lähtien. 14-vuotiaan koululaisen päätuote, sinivalkoinen lammaskynttilä, on yksi itsenäisyyden juhlavuoden Suomi 100 -tuotteista.

Akselin yrittäjäkipinä syttyi Lemin 4H-yhdistyksessä. Sieltä tuli myös apu Lemin lammas -yrityksen perustamiseen ja neuvoja sen pyörittämiseen.

Lemin lammas valmistaa ja myy ekologisia lammastuotteita, sisustusesineitä sekä kylpytuotteita. Tuotteissa ja pakkauksissa sekä etiketeissä käytetään mahdollisimman ympäristöystävällisiä ja kompostoituvia materiaaleja.

 

Päätuote ei syntynyt pitkän miettimisen ja tuotekehittelyn tuloksena.

— Kynttilä tuli vain jotenkin mieleen, Akseli Kähkönen muistelee.

Äiti Tiina Kähkönen liittää kynttilän Lemin tuhatvuotiseen perinteeseen lammastaloudessa.

— Kun yhdistimme lammasaiheen itsenäisyyspäivän kynttilään, saimme sinivalkoisen lammaskynttilän poltettavaksi itsenäisyyden kunniaksi.

 

Kynttilän valmistuksessa käytetään kasviperäisiä raaka-aineita kuten rapsia, ja tuote valmistetaan käsityönä. Yrityksen tuotantotilat ovat yhtä kuin Kähkösten keittiö, ja usein apuna häärää äiti. Tuotanto tapahtuu iltaisin koulun jälkeen.

— Yksivärisen kynttilän teko on melko nopeaa, mutta kaksivärinen vie aikaa, kun ensimmäisen värin pitää kuivaa ennen toisen lisäämistä, Tiina Kähkönen kertoo.

 

Tuotteiden markkinoinnissa Akseli Kähkönen on ollut aloitteellinen. Myyntipaikkoja on useita. Ne ovat löytyneet niin, että Kähkönen on käynyt kysymässä, halutaanko kynttilöitä myyntiin.

— Linnoituksen ja Lemin maalaismarkkinoilla oltiin itse myymässä, ja kauppa kävi hyvin.

Suomi 100 -lammaskynttilä saadaan jälleenmyyjille ja verkkokauppaan maaliskuussa, heti kun viralliset sopimusasiat ovat kunnossa.

 

Kähkösen yrittäjän ura lähti käyntiin varhain, mutta tulevaisuuden suunnitelmiin yrittäminen ei kuulu ainakaan päätyönä. Hän miettii lähtevänsä opiskelemaan ensihoitajaksi, kun peruskoulu ensi lukuvuoden jälkeen on käyty.

— Pääsee ajamaan kovaa ja auttamaan ihmisiä. Aktiivinen työ sopii minulle paremmin kuin toimistossa istuminen.

Toisaalta nuori mies uskoo, että pieni yritystoiminta voisi jatkua päätyön ohella.

Kähkönen on pannut säästöön rahat, jotka hän on bisneksillään ansainnut. Hän on haaveillut kevytmoottoripyörän ostosta, mutta vanhempien kanta on kallistunut mönkijän puolelle.

 

Kirjoittaja:
Helena Rissanen