Uusi nimi yliopistolle kehitellään rauhassa

Koulutus. Lahden ammattikorkeakoulun liittyminen LUT-konserniin saattaa ratketa ennen kesää.

Terhi Kinnunen

Lahden ammattikorkeakoulun pitäisi tänä vuonna päättää, liittyykö se Lappeenrannan teknillisen yliopiston ja Saimaan ammattikorkeakoulun kanssa LUT-konserniin. Saimaan ammattikorkeakoulusta ja Lahden ammattikorkeakoulusta tulisi LUT-konsernin tytäryhtiöitä.

Lahden kaupunginhallitus käsittelee asiaa tänään maanantaina, sillä kaupunki omistaa enemmistön ammattikorkeakoulusta.

 

Mitä kuuluu suunnitelmalle Lahden ammattikorkeakoulun liittymisestä LUT-konserniin, Lappeenrannan teknillisen yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa?

— Suunnitelma näyttäisi etenevät varsin suotuisissa tuulissa. Jos kaikki menisi niin kuin Strömsössä, jokusen kuukauden päästä saatettaisiin olla maalissa Lahden päässä.

— Sen jälkeen yliopiston hallitus käsittelee asiaa. Hallitus päättää rakenteesta.

 

Mikä muuttuu, jos Lahden ammattikorkeakoulu tulee mukaan LUT-konserniin?

— Voimme tehdä enemmän yhdessä, jos ollaan samaa konsernia. Tukipalveluitakin voidaan hyödyntää, jos laajennamme toimintaamme Lahdessa, kun siellä on ihmisiä jo valmiiksi.

— Meidän yliopisto on ollut Lahdessa hivenen yli 20 vuotta. Meillä on siellä muutamia professuureja ja silloin tällöin on annettu opetusta. Tarkoitus on, että samassa yhteydessä yliopisto laajentaa toimintaansa Lahdessa. Tämä ei liity suoraan ammattikorkeakouluun. Tällä hetkellä meillä aloittaa siellä noin 36 opiskelijaa joka toinen vuosi, on sovittu aloituspaikkojen nostamisesta noin 120 aloituspaikkaan vuodessa. Se tarkoittaisi kolmea maisteriohjelmaa.

 

Mitä tapahtuu yliopiston nimelle?

— Nyt ryhdytään vahvistamaan alueyksikön toimintaa Lahdessa, ja siitä tulee kampus. Yliopistolla olisi silloin kampukset Lappeenrannan Skinnarilassa ja Lahdessa. Silloin nimi Lappeenranta on ongelmallinen. Tarkoitus ei ole muuttaa nimeä Lahden teknilliseksi yliopistoksikaan.

— On tärkeää, että olemme jatkossakin tiedeyliopisto. Brändin, se miltä näytämme ja miltä nimi kuulostaa ja mitä teemme, pitää toimia kansainvälisillä markkinoilla. Nimeä ei ole vielä päätetty, ehdotuksia on tullut hirveästi. Ihmettelisin, jos siinä ei olisi sanaa yliopisto.

 

Miksi kansainvälinen markkinointi- ja konsulttiyhtiö TBWA on mukana brändityössä?

— TBWA:lta mukana on Marco Mäkinen. Suomessa on kaksi ihmistä, jotka ovat osanneet tehdä brändien nimen muutoksia: Ami Hasan ja Marco Mäkinen. Mäkinen halusi ottaa tämän projektin itselleen ja tekee työtä intohimosta asevelihintaan. Kun brändiin puututaan, siinä pitää olla hirveän tarkka. Päätösvaltaa ei anneta ulospäin.

 

Milloin brändiryhmän työ valmistuu?

— 2018 syksyllä voidaan ehkä tulla ulos uuden brändin kanssa. Voidaan tulla aikaisemminkin, jos työ tulee valmiiksi. Tämä on pitkä projekti.

 

Yliopistojen nimistä säädetään lailla. Miten yliopiston nimenmuutos käsitellään, opetus- ja kulttuuriministeriön hallitusneuvos Laura Hansén?

— Se edellyttää lainmuutosta. Jos yliopisto haluaa vaihtaa nimeään, se esittää asiaa ministeriölle. Sitten ministeriö ryhtyy lainmuutostyöhön, joka edellyttää hallituksen esitystä eduskunnalle yliopistolain 1 pykälän muuttamisesta.

 

Miten kauan lainmuutos kestää?

— Jos on kyse pelkästä nimenmuutoksesta, siihen menee joitakin kuukausia. Lainvalmistelutyöhön kuulemisineen ja eduskunnan käsittelyyn on varattava aikaa.

 

Kirjoittaja:
Terhi Kinnunen