Neuvola tekee tilaa asunnoille

Lappeenranta. Koulu- ja Kirkkokadun kulma kohoaa korkeimmillaan seitsemään kerrokseen. Seurakuntayhtymä peruskorjaa vanhan pankkitalon ja haluaa runsaasti rakennusoikeutta Koulukatu 10:een.

Anne Kotiharju

Lappeenrannan Koulukadulla rakennus toisensa perään korvautuu uudella.

Koulu- ja Kirkkokadun kulmassa olevan neuvolakeskuksen paikalle kaavaillaan liike-asuintaloa. Nähtävillä olevan kaavaluonnoksen mukaan rakennus on Koulukadun suuntaan viisikerroksinen ja sataman suuntaan kuusikerroksinen, minkä lisäksi on vielä ylin sisään vedetty kerros.

Kaavamääräysten mukaan talon julkisivu on rapattu kuten osa Koulukadun toisella puolen olevaa osuuspankin taloakin.

Koulukatu 14:ssä nyt toimiva Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) neuvolakeskus muuttaa tämän vuoden puolella Marian aukion viereen valmistuvaan rakennukseen. Koulukadun taloa tuskin kuitenkaan puretaan heti sen perään.

Tontin omistavan rakennusliike Jatkeen aluejohtaja Jari Salonen kertoo, että Jatke keskittyy ensin vanhan teatterin purkamiseen ja sen tontin rakentamiseen. Siellä rakentamien alkaa tänä vuonna hetimmiten, jos parhaillaan nähtävillä oleva kaava vahvistuu.

City-korttelin puolelle Koulukatua on Osuuspankin lisäksi noussut jo yksi asuinliiketalo. Sen sijaan Osuuspankin viereisen tontin rakentaminen odottaa yhä ratkaisua. Lemminkäisen aluejohtajan Kari Löytynojan mukaan neuvotteluja on käyty, mutta päätöksiä ei ole. Paikalle kaavaillaan liike-asuintaloa.

Seurakuntayhtymän omistaman Koulukatu 12:n entisen pankkirakennuksen peruskorjaus alkaa syksyllä. Rakennuksen ulkoasu on suojeltu. Seurakuntayhtymän talousjohtajan Irmeli Hakkaraisen mukaan sisätilojen peruskorjaus valmistuu suunnitelman mukaan ensi vuoden kesäksi.

Korjaukseen on varattu noin 1,5 miljoonaa euroa. Rakennuksessa vielä vuokralla oleva arkkitehtitoimisto muuttaa vuoden loppuun mennessä. Toimiston tiloihin, entiseen pankkisaliin tulee erilaisiin tilaisuuksiin ja kokouksiin sopiva sali.

Ensimmäiseen kerrokseen muuttaa suunnitelman mukaan keskusrekisteri. Toiseen kerrokseen siirtyy seurakuntayhtymän hallinto Valtakatu 38:n kolmannesta kerroksesta.

Koulukatu kympistä seurakuntayhtymä jätti kaupungille jo joitakin vuosia sitten purkulupahakemuksen. Lupaa ei tullut, koska jatkosuunnitelmat puuttuivat. Joka tapauksessa seurakuntayhtymä haluaa rakentaa paikalle uuden, nykyistä isomman rakennuksen.

Kiinteistöpäällikkö Teijo Kankkunen ei usko, että tontilla tapahtuu mitään kolmeen vuoteen.

-Toivomme mahdollisimman paljon rakennusoikeutta ja kerroksia, kuten naapurissakin on, sanoo Kankkunen.

City-korttelissa Koulukadun ja Oleksin kulmaan vireillä oleva kaava lupaa tilaa kahdeksalle kerrokselle. Toisella puolella naapurina on puolestaan Raatihuone ja sen edustan puisto.

Kaupunki on tehnyt alustavia suunnitelmia Koulukatu 10:stä osana Raatihuoneen korttelia.

-Olennaista on kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Raatihuoneen läheisyys, kuvailee kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä kaupungin lähestymistapaa.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju