Uutta maakuntataloa ei ole vielä kuopattu

Maakuntauudistus. Matti Viialaisen mielestä mitään vaihtoehtoa ei pidä sulkea pois etukäteen, kun ratkaistaan uuden maakuntahallinnon työskentelytiloja.

Piia Kaskinen

Vuoden 2019 alussa aloittavalla Etelä-Karjalan maakunnalla tulee olemaan noin 5 000 työntekijää.

— Valtaosin he työskentelevät varmaan nykyisissä tiloissaan. Lappeenrannan pitää tosin olla houkutteleva työpaikka myös esimerkiksi Kouvolasta siirtyville virkamiehille, sanoo maakuntajohtaja Matti Viialainen.

Marja-Liisa Vesterinen, demareiden kaupunginvaltuutettu ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten hallituksen puheenjohtaja, kirjoitti maaliskuun alussa Etelä-Saimaassa sitkeästä huhusta, jonka mukaan maakuntauudistuksessa syntyvälle uudelle hallinnolle suunnitellaan uutta toimitilaa. Uudisrakennus nousisi Lappeenrannan keskustaan.

— En ole nähnyt mitään paperilla, mutta hämmästyttävän moni ihminen on ollut tietoinen asiasta, Vesterinen sanoo.

Vesterinen ei uudisrakennusajatukselle lämpene. Myöskään Lappeenrannan strategia- ja rahoitusjohtaja Olli Naukkarinen ei näe sellaiselle tarvetta.

Maakuntahallituksen puheenjohtaja Jukka Kopra tyrmäsi uudisrakennushuhun pari päivää myöhemmin. Hänen mukaansa maakuntahallituksella ei ole tällaisia aikeita, eikä se myöskään ole määrännyt ketään tällaista hanketta selvittämään tai valmistelemaan.

 

Viialaisen mukaan uudisrakennus on kuitenkin yksi vaihtoehto siinä missä muutkin, sillä uuden maakuntahallinnon tarvitsemien tilojen on oltava asianmukaiset.

— Mitään vaihtoehtoa ei pidä sulkea pois etukäteen, eikä mihinkään jo olemassaolevaan tilaan pidä lukkiutua. Mahdollinen uusi tyylikäs ja hyvin kaupunkikuvaan istuva maakuntatalo kannattaa selvittää, siinä missä muutkin vaihtoehdot.

Viialainen muistuttaa, että vuokramenoista vastaa viime kädessä valtio, joten kunnat eivät ole joutumassa maksumiehiksi.

 

Maakunnan tarvitsemia toimitiloja ei vielä ole virallisesti aloitettu valmistelemaan. Epävirallisia ideointeja on kyllä tehty.

Myös se on päättämättä, kootaanko lakkautettavista organisaatioista tulevia tehtäviä yhteen vai jatkaako uusi maakuntahallinto hajallaan eri puolilla kaupunkia — tai vaikka eri kaupungeissa.

— Eduskunnassa olevasta siirtymälain luonnoksesta voi lukea, että uuden maakunnan tilat joko omistaa tai vuokraa maakuntien yhdessä omistama kiinteistöyhtiö.

Sitä ei ole vielä päätetty, toimiiko uusi hallinto maakuntien kiinteistöyhtiön omistamissa tiloissa vai ulkopuolisilta vuokrattavissa, Viialainen sanoo.

— Kiinteistöyhtiö ratkaisee, mikä on paras ratkaisu yhdessä maakunnan asukkaiden, sekä vuoden 2018 alkupuolella valitseman Etelä-Karjalan maakuntavaltuuston ja -hallituksen kanssa.

Maakuntaliitto on parhaillaan vuokraamassa noin sadan neliön kokoisia tiloja väliaikaiselle valmisteluelimelle, joka aloittaa työnsä heinäkuussa.

Kirjoittaja:
Piia Kaskinen