Asiakasta kiinnostaa se, että apu tulee

Jan-Erik Palviainen palkitaan työstään ensihoitajana.

Anne Kokkonen

Mitä voin tehdä potilaan hyväksi? Tämän yksinkertaisen kysymyksen pohtiminen mullisti joitain vuosia sitten Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) koko ensihoitojärjestelmän.

— Asiakasta kiinnostaa se, että apu tulee. Hän ei välitä, mikä nimikyltti auttajalla on rinnassa, Vuoden ensihoitajaksi valittu Eksoten Akuutin palvelupäällikkö Jan-Erik Palviainen toteaa.

Palviaisen ja henkilöstön yhteiset pohdinnat johtivat ensihoidon ja tehostetun kotisairaanhoidon yhdistämiseen samaksi tulosyksiköksi. Huhtikuun alussa mukaan liittyi myös Eksoten päivystys.

Ratkaisu mahdollistaa eri tahojen ristikkäisen toiminnan ongelmatilanteissa. Samalla kiireettömien potilaiden hoito on parantunut ja hoitajien työnkuva selkiytynyt.

 

Suunnitteluun käytetään usein turhan paljon aikaa ja vaivaa, vaikka alkuun voisi Palviaisen mukaan päästä helpomminkin. Kokeilemisen pystyy aloittamaan pienellä mittakaavalla ja muutaman päivän suunnittelulla, tarvittaessa kurssia voidaan muuttaa matkan edetessä.

— Henkilöstölle pitää antaa iso rooli, ja sitä pitää kuunnella. Mitään ei olisi saatu toteutettua, ellei henkilöstö olisi ollut tässä mukana. Valintani vuoden ensihoitajaksi on tunnustus koko meidän alueelle, Eksotelle ja omalle tulosyksikölle.

Eksotea Palviainen luonnehtii valtavan hyväksi kasvualustaksi uusille ideoille. Asioista on helppoa neuvotella, kun kaikki ovat työkavereita keskenään.

Aivot pitää kuitenkin kääntää uuteen asentoon. Vaikeinta on oppia pois entisestä.

Palviainen arvelee, että tehtävien koordinaatiota Eksotessa voitaisiin yhä tehostaa. Siiloajattelusta ei ole päästy täysin eroon, ja vastuualueiden rajat tulevat turhaan vastaan järkeviä ratkaisuja etsittäessä.

Termi järkevyys toistuu Palviaisen puheissa kerran toisensa jälkeen. Mitään lopullista toimintamallia ei hänen mukaansa ole olemassa, vaan aina voidaan miettiä, miten asiat voitaisiin tehdä paremmin.

Eksoten Akuutti tekee kehittämistyötä erilaisten teemojen alla. Ajankohtaisia aiheita ovat esimerkiksi miten sairaalaan joutumista voitaisiin ennaltaehkäistä, kuinka sairaalasta kotiuttamista voitaisiin parantaa ja millaisia eri toimintamalleja löytyy kotiin vietäville palveluille.

Vastaukset kiinnostavat muitakin kuin eteläkarjalaisia. Valtaosa Suomen sairaanhoitopiireistä on jo käynyt tutustumassa ensihoidon toimintamalliin Eksotessa.

Jan-Erik Palviainen

Eksoten Akuutin palvelupäällikkö.

43-vuotias.

Koulutukseltaan alun perin ensihoitaja.

Asuu Lappeenrannassa.

Perheessä vaimo ja kaksi lasta.

Harrastuksina golf ja toiminta SaiPa ry:ssä.

 

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen