SDP ykkönen, vihreillä voittohuumaa

SDP vahvisti asemiaan Lappeenrannan suurimpana valtuustoryhmänä, keskusta nousi kakkoseksi. Kokoomus ja perussuomalaiset putosivat, myö-liike suorastaan romahti.

Anne Kotiharju, Liisa Kukkola

Vihreät räväytti Lappeenrannassa suurimman vaalivoiton kuuden prosentin ääniosuuden kasvullaan. Tätä juttua kirjoitettaessa äänistä oli laskettu noin 90 prosenttia. SDP vahvisti asemiaan valtuuston suurimpana ryhmänä ja kuului voittajiin: 13 paikkaa ja puolentoista prosentin ääniosuuden kasvu.

Keskusta oli saamassa 11 paikkaa. Ääniosuus kasvoi vajaan prosentin. Keskusta kiilasi kokoomuksen ohi toiseksi suurimmaksi ryhmäksi. Kokoomuksen alamäki, kahden prosentin ääniosuuden menetys, oli Lappeenrannassa yllättävänkin jyrkkä.

Kokoomus oli saamassa vain 10 paikkaa valtuustossa, jonka jäsenmäärä pienenee 59:stä 51:een.

Perussuomalaiset joutui tyytymään kuuteen valtuustopaikkaan, kun ääniosuus pieneni kaksi prosenttia.

Suurin häviäjä kuitenkin oli sitoutumaton kansanliike myö, jonka ääniosuus lähes puolittui runsaaseen viiteen prosenttiin ja paikkaluku jäi kahteen. Kristillisdemokraatit menetti ääniosuuttaan noin puoli prosenttia ja sai kaksi paikkaa.

Hanna Holopainen (vihr.) oli häkeltynyt vihreiden menestyksestä.

-Tämä on sitkeän työn tulosta. Olemme kolmen ihmisen voimin olleet lähikoulujen lopettamisen, varhaiskasvatuksen säästöjen ja päiväkotien lakkauttamista vastaan. Olemme hävinneet valtuustossa monta äänestystä, ja toisinaan on ollut tosi turhautunut olo, mutta kuudella valtuutetulla saa paljon enemmän aikaisek- si.

Holopaisen mukaan kansa äänesti muutoksen puolesta, mistä kertoo hänen mukaansa sekin, että monet pitkään Lappeenrannan valtuustossa istuneet ehdokkaat eivät keränneet entiseen malliin ääniä.

Anneli Kiljusen (sd.) mielestä sosiaalidemokraattien vaalivoitto nousee äänestäjien reaktiosta hallituksen politiikkaa vastaan.

-Vaalituloksen pitäisi kertoa keskustalle, kokoomukselle ja perussuomalaisille, että nykyinen meno ei voi jatkua.

Kiljusen mielestä valtakunnalliset aiheet sosiaali- ja terveysuudistuksesta, koulujen ja varhaiskasvatuksen säästöistä tuntuvat jokaisen lappeenrantalaisenkin elämässä, ja nyt äänestäjät ovat sanoneet mielipiteensä niistä.

-Vihreiden ja vasemmiston vaalimenestyksestä, heidän kanssaan demareiden on helppo tehdä yhteistyötä monessa asiassa.

Perussuomalaisten kansanedustajan Jani Mäkelän mielestä valtakunnan politiikka näkyi kuntavaalituloksessa niin valtakunnallisesti kuin Lappeenrannassakin.

-Oppositiosta on helpompi esittää vaalilupauksia.

Valtakunnan politiikka ei näkynyt keskustan vaalituloksessa keskustan ykkösnimen Ari Torniaisen mielestä.

-Keskustan kannattajat ovat hyväksyneet sen, että puolue on luvannut laittaa Suomen taloutta kuntoon ja sen eteen on määrätietoisesti tehty työtä. Kuten Lappeenrannassakin.

Päätöksenteko ei hänen mukaansa varmastikaan Lappeenrannassa uuden valtuuston myötä juurikaan muutu.

Kokoomuksen kunnallisjärjestön puheenjohtaja Helena Puolakka iloitsi oman äänisaaliinsa kasvusta, mutta harmitteli kokoomuksen putoamista. Puolakka sai kokoomuksessa toiseksi eniten ääniä kansanedustaja Jukka Kopran jälkeen.

-Tavoitteemme oli saada 11 paikkaa, 10 on pettymys, arvioi Puolakka.

Puolakka uskoi sote-keskustelun ja kokoomuksen ajaman valinnanvapauden heikentäneen puoleen asemaa Lappeenrannassa.

Yllätysputoajia Lappeenrannan valtuustosta ovat muun muassa pitkään valtuutettuna ollut Martta Hirvikallio (sd.), keskustan näkyvä joutsenolainen kunnallispoliitikko Tuula Partanen, perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Ari Hooman, monta kautta valtuustossa ollut Erkki Räsänen (kok.) ja perussuomalaisten Marja-Leena Leppänen.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju, Liisa Kukkola