Golfklubi vasaran alle

Konkurssi. Kahilanniemen klubia pyörittänyt yhtiö on konkurssin jälkeen velkaa osuuspankille yli 900 000 euroa.

Vesa Salminen

Konkurssiin ajautuneelle Golden Swing Lappeenrannalle on langetettu yksipuolinen velkomustuomio Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa. Käräjäoikeus velvoitti yhtiön maksamaan Etelä-Karjalan osuuspankille velkoina ja korkoina yli 900 000 euroa.

Golden Swing Lappeenranta rakennutti ja myöhemmin pyöritti Kahilanniemen golfklubia. Yhtiö ajautui talousvaikeuksiin ylisuurten rakentamiskustannusten vuoksi ja siksi, ettei toimintaa kiinteistössä saatu koskaan kannattavaksi.

Osuuspankki lainoitti yhtiötä 300 000 eurolla vuonna 2011 ja 600 000 eurolla vuotta myöhemmin. Pankki irtisanoi molemmat lainat viime syksynä, koska Golden Swing ei pystynyt hoitamaan niitä.

Konkurssipesän hoitaja, asianajaja Jouni Nikkanen kertoo, että panttivelkojien kanssa käydään parhaillaan keskusteluita siitä, mikä on panttina olevan entisen golfklubin myyntitapa, mutta ratkaisuja ei ole vielä tehty.

Golden Swingin panttivelkojana on osuuspankin lisäksi Kolikeskus Oy, joka myös on Golden Swing Lappeenrannan omistaneen Jukka Sunisen yhtiö. Etusija kiinnityksissä on osuuspankilla. Panttivelkoja on etusijalla tavallisiin velkojiin verrattuna.

Venäläinen Lukjanovin perhe perusti Golden Swing Lappeenrannan Kahilanniemen golfkeskusta pyörittämään. Kun Lukjanovit ajautuivat rahavaikeuksiin, heidän asioitaan Suomessa hoitanut lappeenrantalainen kiinteistöliikemies Suninen osti yhtiön itselleen.

Kun bisnekset Kahilanniemessä eivät lähteneet lentoon monenlaisista yrityksistä huolimatta, Golden Swing haki viime vuoden loppupuolella velkasaneeraukseen. Etelä-Karjalan käräjäoikeus ei hakemusta hyväksynyt.

Viime joulukuussa yhtiö jätti Lappeenrannan kaupungille asemakaavan muutoshakemuksen, koska se halusi muuttaa entisen golfklubin majoitus- ja asuinkäyttöön.

Konkurssiin Golden Swing Lappeenrannan taival päättyi viime helmikuussa.

Golden Swing

Golden Swing Lappeenranta rekisteröitiin 2009 golfakatemian perustamista varten. Rahoittajana oli venäläinen Lukjanovin perhe.

Klubirakennus valmistui 2014. Edellisvuonna yhtiön omistus siirtyi Jukka Suniselle, kun Lukjanovien rahat loppuivat.

Yhtiö haki viime syksynä velkasaneeraukseen. Joulukuun alussa käräjäoikeus päätti, ettei yhtiö pääse velkasaneeraukseen.

Viikko sen jälkeen yhtiö jätti Lappeenrannan kaupungille asemakaavan muutoshakemuksen, koska se halusi muuttaa entisen klubirakennuksen majoitus- ja asuinkäyttöön.

Yhtiö asetettiin konkurssiin viime helmikuussa.

Kirjoittaja:
Vesa Salminen