Skinnarilan koulu tiensä päässä

Lappeenranta. Kuntotutkimus paljasti laajoja kosteusvaurioita. Päätökset korvaavista tiloista tehdään syksyyn mennessä.

Seija Hackman

Skinnarilan koulussa on paljastunut laajoja kosteusvaurioita. Niistä vapautuvat epäpuhtaudet heikentävät sisäilman laatua.

Tilanne ei kuitenkaan ole niin paha, että muutoksia koulutyöhön tarvittaisiin vielä tänä keväänä.

-Vauriot ovat olleet rakennuksessa pitkään, eivät ne ole ykskaks mistään tömpsähtäneet. Paniikkia ei ole, mutta jotain pitää tehdä, arvioi kaupungin sisäilmatyöryhmän puheenjohtaja Ari-Pekka Meuronen.

Skinnarilan koululla ei ennen kulunutta talvea ole havaittu sellaista oirehdintaa, joka olisi kiinnittänyt esimerkiksi sisäilmatyöryhmän huomiota.

Talven aikana oireilmoituksia alkoi kuitenkin tulla, joten sisäilmatyöryhmä ja kaupungin tilakeskus päättivät teettää koululla kuntotutkimuksen.

-Oireilussa on kyse yksittäistapauksista, ei mistään laajasta epidemiasta, koulun rehtori Hanna Laukkanen kuvaa.

Skinnarilan koulu on rakennettu kahdessa osassa vuosina 1977 ja 1983. Kuntotutkimuksessa rakennuksen ulkoseinä- ja sokkelirakenteissa havaittiin laajoja kosteus- ja mikrobivaurioita.

Suurimmat vauriot koulun vanhassa osassa ovat sokkelissa ja uudessa osassa seinäelementtirakenteissa. Uudemmassa osassa myös lattiapinnoissa on kosteus- ja mikrobivaurioita. Lisäksi rakennuksen sisällä olevasta ulkoseinästä pääsee epäpuhtauksia sisäilmaan.

Koulua rasittavat sen rakenteista johtuen maaperän kosteus ja viistoon lankeava sade.

Kuntotutkimus on juuri valmistunut, ja tilakeskus alkaa nyt arvioida toimenpidevaihtoehtoja ja niiden kustannuksia.

-Kiva olisi koulujen loppuessa muutaman viikon päästä kertoa, miten syksyllä jatketaan, mutta tuskin silloin vielä tiedetään. Mutta elokuussa on oltava päätöksiä, Meuronen sanoo.

Skinnarilan koulu on kouluverkkouudistuksessa muutaman vuoden sisällä lakkautuvien koulujen listalla, joten suuria korjauksia ei ehkä kannata tehdä. Puntaroitavaksi tulee myös tilaelementtien käyttö.

Koulun henkilökunnalle kerrottiin kuntotutkimuksen tuloksista keskiviikkona. Rehtorin mukaan tilanteeseen on suhtauduttu tyynesti.

Oppilaiden vanhemmille tieto asiasta lähti viestijärjestelmä Wilmassa. Tarvittaessa koulu valmistautuu puimaan asiaa vanhempainillassa.

Skinnarilan koulu

Noin 200 oppilaan lähikoulu.

Koulussa toimivat 1.-6.-luokat sekä esiopetusryhmät ja valmistava opetus maahanmuuttajille.

Koulu on valmistunut kahdessa vaiheessa vuosina 1977 ja 1983.

Kirjoittaja:
Seija Hackman