Teatteritontti lähtee liikkeelle asuintalolla

Lappeenranta. Jatke päässee vanhan teatterin purkutöihin juhannuksen tietämissä. Anni Swanin kadun ja Oikokadun kulmaan nousee seitsenkerroksinen talo.

Heikki Sopanen

Lappeenrannan entisen kaupunginteatterin tontilla alkaa vihdoin tapahtua. Rakennusliike Jatkeen aluejohtaja Jari Salonen kertoo, että vanhaa teatteria on tarkoitus käydä purkamaan juhannuksen tietämissä.

Kun purkutyöt saadaan valmiiksi, tontin uudisrakentaminen aloitetaan syksyllä seitsenkerroksisella asuin- ja liiketalolla.

Jatke rakentaa kerrostalon Anni Swanin kadun ja Oikokadun kulmaan. Taloon tulee 24 erikokoista omistusasuntoa, ja katutasoon 105 neliön liiketila.

Teatteritontin uusi asemakaava sai lainvoiman maanantaina. Kaupungin rakennuslautakunta myönsi tiistaina rakennusluvan Jatkeen kerrostalolle ja samalla purkuluvan teatterirakennukselle.

Rakennus- ja purkulupapäätös saa lainvoiman kahden viikon kuluttua. Sen jälkeen Jatke voi käydä purkutöihin. Asemakaavan lainvoimaiseksi tulo tarkoittaa kaupungin kassan lihomista 1,1 miljoonalle eurolla. Jatke voitti kaksi ja puoli vuotta sitten teatteritontin luovutuskilpailun noin kahden miljoonan euron tarjouksellaan.

Tontista tehdyn esisopimuksen mukaan Jatke maksaa kauppahinnasta 60 prosenttia, kun tontin kaava on lainvoimainen. Summa pitää maksaa kuukauden sisällä ja siitä vähennetään 100 000 euron käsiraha, jonka Jatke maksoi, kun esisopimus allekirjoitettiin.

Jatke maksaa kaupungille loppukauppahinnan, 917 000 euroa, kuukauden sisällä sen jälkeen, kun rakennuslupa on lainvoimainen.

Teatteritontin uudesta kaavasta käytiin julkista keskustelua, kun rakennusten kerroslukua korotettiin kaavassa kuudesta seitsemään. Arvostelijat kysyivät, päättääkö kaavoista kaavoittaja vai rakennusliikkeet.

Jatkeen aluejohtaja Salonen sanoo, että hyvä, kun kaupunkikuvasta viriää keskustelua.

-Se kertoo, että kaupunkilaisia kiinnostaa kaupunkikuva ja rakentaminen. Olen jo aiemmin sanonut, että kyllä kaavoitus on vahvasti kaupungin ja kaavoittajan näpeissä.

Salosen mielestä sekin on positiivista, että äänessä eivät ole olleet vain ne, jotka haluavat säilyttää kaiken ennallaan.

-Myös kaupungin muuttumisen ja kehittymisen positiivisena näkevät ihmiset ovat kertoneet näkemyksiään.

rakentajankaan tavoite ei Salosen mukaan aina ole rakennusneliöiden maksimointi. Hän sanoo, että parkkipaikkamääräykset ratkaisevat melkoisesti rakentamisen kannattavuutta keskustan alueella.

-Parkkipaikat ovat kalliita tehdä, ja jos niitä ei saa myytyä eteenpäin, tulee takkiin. Kokonaisuus ratkaisee.

Teatteritontti

Lappeenrannan kaupunki järjesti teatteritontista tontinluovutuskilpailun marraskuussa 2014.

Tarkoitus oli saada ehdotuksia tontin uuskäytöstä sen jälkeen, kun kaupunginteatteri muutti uusiin tiloihin kauppakeskus Isoon-Kristiinaan 2015.

Jatke voitti tontinluovutuskilpailun. Se oli hahmotellut tontille hotellin, asuintalon ja palvelutalon. Hintatarjous tontista oli noin kaksi miljoonaa euroa.

Jatkeen tarkoitus oli alunperin aloittaa vanhan teatterin purkaminen kesällä 2016 ja tontin uudisrakentaminen syksyllä 2016.

Aikataulu perustui oletukselle, että tontin asemakaavamuutos on lainvoimainen vuoden 2016 alussa.

Asemakaava valmistui kuitenkin vasta tänä vuonna, ja kaupunginvaltuusto hyväksyi sen huhtikuun lopulla.

Asemakaavassa tontin rakennusoikeus on yhteensä 10?000 kerroneliömetriä.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen