Yksi tekninen toimisto neljälle kunnalle

Kunnat. Länsi-Saimaan kunnissa on syntynyt suunnitelma teknisen toimen yhteistyöstä. Yhteinen toimisto voisi olla vastaus resurssipulaan.

Seija Hackman

Neljä Länsi-Saimaan kuntaa suunnittelee voimiensa yhdistämistä teknisellä toimialalla.

Lemin, Savitaipaleen ja Taipalsaaren tekniset lautakunnat ottavat tällä viikolla kantaa suunnitelmaan, jonka mukaan kunnille tulisi yhteinen teknisten toimintojen toimipiste. Luumäellä tekninen lautakunta esitti jo viime viikolla kunnanhallitukselle yhteistyöselvityksen jatkamista.

Yhteistyömahdollisuuksien selvittämistä esitti viime vuonna Länsi-Saimaan kuntien yhteistyötoimikunta. Syynä on organisaation ohuus ja resurssipula varsikin loma-aikoina.

-Lemi ja Savitaipale ovat tehneet yhteistyötä rakennusvalvonnassa jo kauan, ja meillä on yhteinen rakennustarkastaja. Tästä aiheutuu sijaistamisongelma, koska toisen kunnan sijaisella ei ole valtuuksia toisessa kunnassa, Lemin tekninen johtaja Markku Immonen selvittää.

Yhteistyömallia ovat valmistelleet kuntien tekniset johtajat. Yhteistyön on katsottu onnistuvan rakennusvalvonnan lisäksi hyvin kaavoituksessa ja maankäytössä. Lisäksi yhteistoimistossa voitaisiin hoitaa näihin läheisesti kuuluvat kiinteistökauppapalvelut, maanmittaustoimitukset, pohjakartan ylläpito sekä osoiteasiat ja yksityisteiden rahanjako.

Kaikkiin kuntiin jäisi silti palvelupiste. Esimerkiksi rakennuslupa-asiat voisi yhä hoitaa omassa kunnassa, ja neuvontaakin olisi tarjolla.

-Kustannussäästöjä tästä ei ainakaan alkuun välttämättä tulisi, mutta palvelut paranisivat. Yhteisessä toimistossa olisi laajempaa osaamista ja ammattitaitoa loma-aikoinakin, Immonen huomauttaa.

Käytännössä yhteistyö koskisi työntekijöistä rakennustarkastajia, Lemin ja Savitaipaleen yhteistä maankäyttöinsinööriä sekä teknisten osastojen sihteereitä, yhteensä alle kymmentä henkilöä.

Mitään ehdotusta yhteisen palvelupisteen sijainnista tekniset johtajat eivät ole tehneet. Sen pohtiminen jää luottamushenkilöille.

Malli vaatisi myös kuntien yhteistä lautakuntaa tai vastaavaa isompien asioiden käsittelyyn.

Vaikka asia etenisi kunnissa vielä nykyisille valtuustoille, uudistus voisi toteutua Immosen mukaan aikaisintaan ensi vuoden alussa.

Kirjoittaja:
Seija Hackman