Finnkino ja Osuuspankki tukkanuottasilla

Elokuvateatterit. Osuuspankki ja Finnkino ovat monesta asiasta eri mieltä Kino-Aulaan ja Nuijamieheen liittyen. Finnkino julkaisi tiedotteensa tiistaina, osuuspankki vastasi keskiviikkona.

Piia Kaskinen

Finnkinon ja osuuspankin näkemykset Kino-Aulan ja Nuijamiehen ympärille syntyneestä jupakasta eroavat toisistaan rankasti.

Finnkino kertoo tiistaisessa tiedotteessaan, ettei se saanut osuuspankilta vastausta suojelua koskevaan kysymykseensä. Se kertoo varmistaneensa ennen vuokrasopimuksen päättymistä ja irtaimiston siirtoa kiinteistön omistavalta Etelä-Karjalan osuuspankilta, onko tällä tiedossaan sellaista, joka tulisi ottaa huomioon suojelua koskien.

Finnkino kertoo myös, etteivät viranomaiset ole olleet siihen yhteydessä teattereiden mahdollisiin suojelutoimiin liittyen. Sen suunnitelmat irtaimiston poisviennistä tulivat julki Etelä-Saimaan uutisessa 19. kesäkuuta.

 

Osuuspankin mukaan suojelusta ei kysytty.

— Finnkino oli tietoinen rakennusten mahdollisista suojelusuunnitelmista, se tuli neuvotteluissa esille. Irtaimiston poisviennin yhteydessä se kysyi kiinteistönomistajan mielipidettä, mutta ei suojelullisia seikkoja, toteaa Petri Krohns, Etelä-Karjalan osuuspankin toimitusjohtaja.

Elokuvateattereiden irtaimiston omistaa Finnkino, kiinteistön osuuspankki.

 

Osapuolet ovat eri mieltä myös elokuvatoiminnan jatkamisesta.

Finnkino tiedottaa halunneensa jatkaa elokuvien esittämistä Nuijamiehessä ja Kino-Aulassa. Sen mukaan osuuspankki ei ollut valmis tekemään kiinteistöjen edellyttämiä uudistuksia ja investointeja, joten neuvottelut jatkosopimuksesta päättyivät.

Osuuspankki kertoo olleensa valmis jatkamaan vuokrasopimusta entisin ehdoin ja toistaiseksi. Sen mukaan Finnkino ei halunnut jatkaa sopimusta, koska elokuvatoiminta ei olisi ollut kannattavaa.

— Finnkino sanoi suoraan vievänsä teattereiden irtaimiston pois, jottei vuokranantajalle tule houkutusta vuokrata tiloja kilpailevaa toimintaa varten, Krohns kertoo.

 

Finnkino ei edellyttänyt osuuspankilta kiinteistöjen uudistuksia tai investointeja, hän sanoo.

— Keskustelimme tulevien vuosien korjaustarpeista ja siitä että niiden kustannukset näkyvät vuokrassa. Tulevat remonttitarpeet eivät kuitenkaan olleet Finnkinolle syy olla jatkamatta sopimusta.

Pormestarinkorttelin asemakaavaluonnos valmistuu syksyksi. Siinä Kino-Aulalle ja Nuijamiehelle on erilaisia vaihtoehtoja: yhden tai molempien suojeleminen tai kummankin suojelematta jättäminen.

Etelä-Karjalan osuuspankki puolestaan teki keväällä 2016 esisopimuksen teatterirakennusten myymisestä rakennusyhtiö Jatkeelle. Jatke myi Etelä-Karjalan alueen liiketoimintansa Evälahti Oy:lle heinäkuun alussa.

Kävi miten kävi, osuuspankki suhtautuu rakennusten mahdolliseen suojeluun suopeasti, Krohns vakuuttaa.

— Jos vastaan tulee arvoja, jotka puoltavat jomman kumman tai molempien rakennusten suojelua ja mikäli rakennukset suojellaan, niin pankkina olemme sinut asian kanssa.

 

Kirjoittaja:
Piia Kaskinen