Ympäristöjohtaja sai puhtaat paperit

Kantelu. Jätevedenpuhdistamon asiakirjoja pyytänyt mies koki tulleensa uhkailluksi.

Anne Kotiharju

Lappeenrannan Hyväristönmäen jätevedenpuhdistamon asiakirjoihin liittyneessä episodissa ei ollut apulaisoikeusasiamiehen mukaan lainvastaisuutta.

Ympäristöjohtaja Ilkka Räsäsen moitittavaksi väitetty toiminta oli jäänyt tarkemman selvityksen puuttuessa näyttämättä.

-Asiassa ei ole aihetta epäillä, että viranhaltijat olisivat pyrkineet häiritsemään Teitä sillä tarkoituksella, että ette valittaisi ympäristölupa-asiassa, toteaa apulaisoikeusasiamies vastauksessaan lappeenrantalaismiehen kanteluun.

Jätevedenpuhdistamon papereita ympäristötoimelta pyytänyt mies koki tulleensa uhkailluksi ja valitti oikeusasiamiehelle.

Mies selvitti menneensä tutustumaan nähtävillä olleeseen Hyväristönmäen jätevedenpuhdistamon ympäristölupahakemukseen. Hänen mukaansa asiakirjojen antaminen takkuili, mutta sen sijaan miehen omat jätevesiasiat joutuivat syyniin.

-Koin tämän uhkailuna ja häirintänä. En mennyt selvittelemään omia asioita ympäristötoimeen, mutta näin jouduin tekemään, kirjoittaa kantelija oikeusasiamiehelle.

 

Räsänen toteaa eduskunnan oikeusasiamiehelle antamassaan selvityksessä olevansa pahoillaan siitä, miten kantelija koki tilanteen.

-Keskustelun aihe oli epäviisaasti haettu. Ymmärrän, etteivät asiat liity toisiinsa. Ison puhdistamon suunnittelu asuinpaikan läheisyyteen on kuohuttava ja pelottava asia. Myös luottamus virkakoneistoon ja päätöksentekojärjestelmään voi tällöin olla lujilla, selvittää Räsänen.

Räsänen kertoo ajatelleensa, että jätevesiasioiden selvittäminen samalla olisi ollut hyvää asiakaspalvelua. Räsänen toteaa, että kantelija kuitenkin sai tarvitsemansa asiakirjat nähtäväkseen.

Apulaisoikeusasiamiehen mukaan ei ole lainvastaista, että viranomainen harkinnan mukaan ottaa esille myös muita valvottavanaan olevia asioita. On kuitenkin tärkeää, että asiakkaalle varataan tilaisuus rauhassa ja ilman keskeytyksiä tutustua asiakirjoihin.

Apulaisoikeusasiamiehen mukaan kantelijan ja ympäristöjohtajan selvitykset olivat keskenään ristiriitaisia siitä, milloin ympäristöjohtaja otti esille kantelijan omat jätevesiasiat. Tähän asiaan ei ollut kohtuudella saatavilla tarkempaa selvitystä.

 

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju