Lipsanen tykitti Suomen ennätyksen ja EM-hopeaa

YLEISURHEILU. Simo Lipsanen saavutti kaksi pitkäaikaista tavoitettaan yhdellä kertaa: 22-vuotiaiden EM-mitalin ja Suomen ennätyksen.

Anssi Silvennoinen

Simo Lipsasen kalenterissa sunnuntai 16. heinäkuuta 2017 oli ollut tulikirjaimin merkittynä kahden vuoden ajan. Koko sen ajan Lipsasen tavoite on ollut mitalisija 22-vuotiaiden EM-kisojen kolmiloikan loppukilpailussa.

Sunnuntaina tavoite täyttyi. Lipsanen loikki hopealle uudella Suomen ennätystuloksella 17,14.

-Tosi hyvä, järkyttävän hyvä fiilis on kyllä nyt. Minulla on ollut urheilussa hienoja hetkiä muulloinkin, mutta kyllä tämä on nyt se ykkösjuttu. Arvostan tämän tosi korkealle, Lipsanen kertoi puhelimitse Puolan Bydgoszczista palkintojenjakoseremoniaa odotellessaan.

Lipsanen asetti tähtäimen Puolaan valmentajansa Petri Ruotsalaisen kanssa heinäkuun puolivälissä vuonna 2015.

Hän oli tuolloin juuri sijoittunut Tallinnassa 22-vuotiaiden EM-kisojen loppukilpailussa seitsemänneksi, kaksi vuotta alaikäisenä.

-Mitalitavoitteesta on pidetty kiinni. Olen koko ajan itse siihen uskonut, että se on mahdollista. Tänään se toteutui. Tätä päivää olen odottanut tosi paljon.

Sunnuntain EM-finaalin Lipsanen avasi hyppäämällä elämänsä neljänneksi parhaan tuloksen 16,83 heti ensimmäisellä kierroksella.

Tulos pysyi samana viidennelle kierrokselle, jota ennen valmentaja Ruotsalainen muistutti Lipsasta, että viimeisen kierroksen varaan ei kannata jättää ratkaisua.

Lipsanen latasi viidennellä yrityksellään kaikkensa ja rikkoi Pertti Pousin 49 vuotta vanhan SE:n.

-Sain siinä parhaalle lankulle tulon ja kakkosloikassa oli tosi hyvin ilmaa. Tunsin heti, että nyt meni pitkälle. Niin se menikin.

22-vuotiaiden EM-mitali ja 17 metrin rikkominen olivat Lipsasen tämän kauden tavoitteet. Molemmat toteutuivat sunnuntaina.

Mihin katseesi siirtyy seuraavaksi?

-Ensi viikonlopun Kalevan kisat tulevat aika nopeasti. Yritetään palautua nyt sinne. Suuri arvokisa on tietysti myös MM-kisat, joka on kesän toinen iso tähtäin. Pääsen jatkamaan hyvillä mielin ja rennoilla fiiliksillä, kun on onnistuminen alla.

Ja ajattele: enää ei tule yhtään toimittajaa kysymään, että milloin se 17 metriä menee rikki.

-Kyllähän niitä on riittänyt. En ole niistä itse välittänyt. Antaa toisten hössöttää, jos siltä tuntuu. Luotin vain itse siihen, että kyllä se kesällä vielä menee. Näin siinä kävikin.

22-vuotiaiden Euroopan mestaruuden voitti Azerbaidzhanin Nazim Babayev uudella ennätyksellään 17,18. Kärkikolmikko oli odotettu, sillä Saksan Max Hess otti pronssia tuloksella 16,68.

Lipsasen lisäksi Suomen mitalitili Puolassa karttui sunnuntaina kahdella pronssilla. Elmo Savola oli kolmas kymmenottelussa omin ennätyspistein 7956. Pronssille nousi myös pikaviestijoukkue Willem Kajander, Oskari Lehtonen, Samuli Samuelsson, Aleksi Lehto.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen