Ote kiristyy kaavoituksessa

Lappeenranta. Finnkinon rikkoma luottamus vaikuttaa kaavaneuvotteluihin jatkossa.

Anne Kotiharju

Elokuvateattereiden tyhjentäminen kesken suojeluprosessin saa Lappeenrannan kaupungin kiristämään otetaan kaava-asioissa. Nuijamiehen ja Kino-Aulan tontteja ei ollut asetettu toimenpidekieltoon asemakaavoituksen ajaksi.

-Varmasti joudumme tarkastamaan linjaa. Yleiskaavoissa toimenpidekieltoa on käytettykin, mutta ei asemakaavoissa, sanoo kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä.

Pimiä kiistää kuitenkin kaavoittajan olleen sinisilmäinen. Pimiä toteaa, että kaavaprosessin alkaessa ja Luotoloiden pyörittäessä elokuvateattereita ei ollut riskiä niiden tyhjentämisestä. Omistuksen siirto Finnkinolle kävi äkkiä, kuten sitten tyhjennyskin.

-Olin yllättynyt ja pettynyt. Yhteistyö perustuu luottamukseen. Tässä olisi ollut mahdollisuus hyvin positiiviseen ratkaisuun ja julkisuuteen kaikkien kannalta, jollei tämä sisustuksen purku olisi tullut väliin.

Episodi ei ainakaan helpota tulevaa kaavaratkaisua.

-Nyt koko kaavaprosessi on paljon tiukemman valvonnan ja suurennuslasin alla. Sitä se olisi ollut joka tapauksessa, mutta kansalaiskeskustelu lisää sitä.

Kaavoittaja yrittää nyt pelastaa sen mikä vielä pelastettavissa on.

-On ihan realismia, että ne rakennukset voivat olla suojeltuja.

Mutkistunut tilanne on selvitettävä eri osapuolten kesken.

-Tottakai tämä asia elokuussa käydään kaikkien osapuolten kanssa saman pöydän ääressä läpi, sen tämä vähintään vaatii.

Kaavoittaja, rakennusvalvonta ja museo selvittävät vielä elokuvateattereiden irtaimistoasiaa. Vaikka kaiken irtaimiston pois vientiä ei ehkä olisi voitu estää, esimerkiksi hävinneet valomainokset herättävät kysymyksiä.

-Ainakin kaavoittaja kokee, etteivät valomainokset kuuluneet irtaimistoon. Teemme elokuvateattereissa katselmuksen elokuussa. Tarkistetaan, mitä on tapahtunut ja mikä on tilanne.

Pimiä oli varautunut vilkkaaseen kansalaiskeskusteluun elokuvateattereista. Nyt keskustelu sai lentävän lähdön.

-Kaavamuutosta yritettiin jo kymmenen vuotta sitten, ja samantyyppinen keskustelu käytiin. Elokuvateatterit herättävät täällä paljon tunteita.

Kaavoittaja joutuu luovimaan erilaisten intressien keskellä. Painostus voi olla voimakastakin. Pimiän mielestä se kuuluu työnkuvaan.

-Etenkin keskustahankkeissa on isoja taloudellisia intressejä ja arvoja sekä toisaalta kaupunkikuvallisia ja suojeluarvoja. Virkamiesten pitää katsoa pitemmälle tulevaisuuteen ja katsoa kokonaisuutta, joita omistaja tai rakennusliike ei ehkä halua katsoa.

Lopullinen päätösvalta kaavoituksessa on poliitikoilla.

-Virkamiesten pitää esitellä faktoihin perustuen ratkaisunsa, joka pitää pystyä myös perustelemaan hyvin.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju