Viimeinen tontti uuteen myyntiin

Lappeenranta. Alun perin Evälahdelle esitetyn kaupungin viimeisen keskustatontin hinta-arvio nousi ja kysyntä kasvoi.

Anne Kotiharju

Lappeenrannan keskustan tontin mutkistunut myynti venynee lokakuulle asti. Kyseessä on kaupungin omistuksessa oleva viimeinen vapaa tontti ydinkeskustassa. Lisäksi Rakennusliike Evälahdella on keskustassa kaksi rakentamatonta tonttia, toinen Villimiehenkadulla ja toinen Koulukadulla.

Tekninen lautakunta ei huhtikuussa hyväksynyt toimialajohtaja Pasi Leimin esittämää tontin myyntiä rakennusliike Evälahdelle 1350 000 eurolla, vaan jätti asian pöydälle. Evälahti omistaa myös tyhjän naapuritontin.

Toukokuussa lautakunta päätti asettaa tontin ostajalle velvoitteen rakentaa tontti kolmen vuoden kuluessa 300 000 euron sopimussakon uhalla. Lisäksi myyntihinta olisi tarkistettava uudelleen ulkopuolisella arvioitsijalla.

Nyt tontti on uudelleen arvioitu, ja yllättäen hinta-arvio onkin noussut.

Helmikuussa tontin hinnaksi arvioitiin 1 350 000 euroa. Uudet, samojen arvioitsijoiden arviot ovat 1 650 000 euroa sekä 1 350 000 – 1 800 000 euroa.

Keskiviikkona kaupunkikehityslautakunta päätti asettaa tontin uudelleen myyntiin 1 575 000 euron hinnalla. Ostoilmoituksia odotetaan syyskuun lopulle saakka.

Tontti-insinööri Esko Kivistö myöntää, että rakentamisvelvoitteen ja uhkasakon olisi luullut laskevan tontin hintaa. Näin oli lautakuntakin oli arvellut.

-Mutta tässä on aikaa vierähtänyt, ja Lappeenrannassahan on rakentaminen vilkastunut vimmatusti.

Tontti alkoi ensimmäisen myyntiyrityksen jälkeen kiinnostaa entistä enemmän rakennusliikkeitä.

-Sangen moni on kysynyt, että missä vaiheessa pääsee tarjoamaan. Kiinnostus heräsi, kun asia sai julkisuutta.

Ensimmäisellä yrityksellä alkukeväästä vain Evälahti, Lemminkäinen ja Assi Group jättivät tarjouksen.

Kivistö jatkaa, että kyseessä on yksi keskustan viimeisistä vapaista tonteista.

-Ja kun on julkisuudessa ollut tietoa siitä, että jotkut keskustan asunnot on myyty hetkessä kovalla hinnalla, se on saanut rakennusliikkeet ajattelemaan, että täällähän on maksukykyistä asukaskuntaa.

Miksei kaupunki alun perin ollut liittänyt tontin myyntiin rakentamisvelvoitetta ja siihen liittyvä sopimussakkoa?

-Ehkä ei ole haluttu sälyttää rakentajille turhia lisäpaineita. Se saattaisi jarruttaa ylipäätään kiinnostusta Lappeenrantaan. Mieluummin on kannustettu kuin uhattu kepillä.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju