Willberg esittää uutta jäähallia

Liikuntapaikat. Toimialajohtaja päätyi samalle kannalle kuin liikuntatoimi. Kulttuuri- ja liikuntalautakunta käsittelee Willbergin esitystä keskiviikkona.

Vesa Salminen

Uusi jäähalli on hyvinvointi- ja sivistyspalvelujen toimialajohtajan Tuija Willbergin esitys kulttuuri- ja liikuntalautakunnan kannaksi. Lappeenrannan kaupunginhallitus on pyytänyt eri osapuolilta lausuntoja Kisapuiston ykköshallin korjaamisesta ja uuden hallin rakentamisesta.

Jäähallin remontin suunnitteluun ajauduttiin Lappeenrannassa, kun mittauksissa selvisi, etteivät nykyisen hallin kattorakennelmat täytä uuden lain vaatimuksia. Halli pidettiin viime talvena käyttökunnossa kolaamalla lunta pois sen katolta.

Liikuntatoimenjohtaja Ilkka Oksman kertoi keskiviikon Etelä-Saimaassa liikuntatoimen kannattavan uuden jäähallin rakentamista. Sekä Willbergin että Oksmanin kannat perustuvat jäähallityöryhmän selvitykseen eri vaihtoehdoista ja niiden kustannuksista.

– Onhan tämä tavalla tai toisella ratkaistava, ja olen samaa mieltä kuin Ilkka Oksman, että uuden hallin rakentaminen on pitemmän aikavälin kannalta paras vaihtoehto, Willberg sanoo.

Willberg on Oksmanin esimies ja toimialajohtajana tekee esityksen lautakunnalle.

– Ykkösasia on keilahallin ja urheilutalon peruskorjaus suunnitellussa aikataulussa. Muuten on syytä tehdä liikuntatiloista pitkän aikavälin investointiohjelma ja kartoitus, miten kukin suunnitelma muuttaa tilanteita muualla. Nythän on aika monta koulusalisuunnitelmaakin menossa, Willberg toteaa.

Vanhan jäähallin katon ja tukipilareiden uusiminen ei Willbergin mielestä ole yhtä hyvä vaihtoehto kuin uusi halli. Jäähallityöryhmän mukaan katon korjaus ilman mitään muita uudistuksia hallissa maksaisi 3,2 miljoona euroa.

– Mieluummin uusi, vaikka investointi on tosi kallis, Willberg linjaa.

Lautakunta kertoo kantansa myös hallin sijoituspaikasta. Willbergin esityksessä kaksi vaihtoehtoa on muiden edellä.

– Kisapuisto tai alue keskustasta. Vähän riippuu hallin koosta ja tilaohjelmasta, millainen sinne mahtuu.

Esillä on ollut Armilan terveyskeskuksen alue, jos ja kun se Eksotelta vapautuu.

– Kisapuiston muut liikuntatilat olisivat silloin myös hyvin käytettävissä ja hallilla olisi myös uimahalli-urheilutalon kanssa juoheva yhteys. Myös oppilaitoksen ovat samassa tuntumassa.

Willbergin mukaan kiinnostava visio oli lausunnoissa ollut vaihtoehto, jossa Armilan jäähallin päällä olisi asuin- ja liikerakennuksia.

Kisapuiston vanhaa ykköshallia odottaa purkaminen, jos uusi halli rakennetaan.

– Jos katto ei kestä nyt, tuskin se kestää mitään muutakaan toimintaa, Willberg sanoo.

Monitoimihallia Willberg ei yhdistäisi jäähalliin.

– Ykköstavoite olisi, että se olisi monitoimihalli, mutta varmaan taloudelliset realiteetit tulevat vastaan. Toki kokonaisselvitys investoinneista pitää tehdä, jotta nähdään pitemmällä aikavälillä, mikä tilanne on.

Willbergin ja Oksmanin mukaan jäähallin jälkeen investointilistalle voitaisiin ottaa sisähalli. Sijoituspaikaksi on nostettu Harapainen.

– Se tehtäisiin lähinnä yleisurheilun, jalkapallon ja pesäpallon harjoittelutarpeisiin. Ei niinkään kisakäyttöön, vaan laajempien joukkojen harjoitteluun ja liikuntaan, Willberg sanoo.

Kirjoittaja:
Vesa Salminen