KHO:n tuomarit Ainonkadulle katselmukseen

Lappeenranta. Tuomarit selvittävät, miten suunniteltu rakentaminen vaikuttaisi alueen kaupunkikuvaan. Kiista rakennusoikeudesta on jatkunut jo vuosikymmeniä.

Henri Pitkänen

Korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) tuomarit saapuvat keskiviikkona Lappeenrantaan. Taustalla on Ainonkatu 29:n asemakaavan muutoksesta tehty valitus.

Katselmuksessa KHO:n tuomarit tutustuvat muutosalueeseen sekä sen lähiympäristöön. Valituksen Itä-Suomen hovioikeuden päätöksestä teki eläkkeellä oleva rakennustarkastaja Klaus Pelkonen viime vuonna.

Katselmuksen tarkoituksena on saada tarkempi kuva valituksessa mainituista näkemyksistä. Paikan päällä selvitetään muun muassa, miten suunniteltu rakentaminen vaikuttaisi alueen kaupunkikuvaan, maisemaan ja rakennettuun ympäristöön.

Katselmuksen yhteydessä ei pidetä suullista käsittelyä, vaan asia ratkaistaan myöhemmin istunnossa.

Tontille on myönnetty lisärakennusoikeus muutama vuosi sitten, ja hallinto-oikeus hylkäsi Pelkosen aiemmat valitukset. Pelkonen on ollut huolissaan siitä, että jatkossa myös naapuritonteille vaadittaisiin lisää rakennusoikeuksia.

Omistajan on ollut tarkoitus purkaa kerrostalo ja rakentaa tilalle uusi, joka olisi huomattavasti nykyistä suurempi.

KHO on kutsunut katselmukseen paikalle Lappeenrannan kaupungin, Klaus Pelkosen, Museoviraston sekä kiinteistön omistajan.

Korkeimmasta hallinto-oikeudesta paikalla ovat oikeusneuvokset Riitta Mutikainen, Hannu Ranta, Mika Seppälä, Kari Tornikoski ja Jaakko Autio sekä oikeussihteeri Joonas Ahtonen.

Kymmenien vuosien kiista

Kaupunki ja Ainonkatu 29:n omistaja ovat riidelleet rakennusoikeudesta vuosikymmeniä. Omistaja on aina vaatinut lisää rakennusoikeutta.

Kaupunki kiisti vaatimukset vuosikymmeniä.

Kolme vuotta sitten kaupunki päätti sallia kerrostalon purkamisen ja myönsi tontille liki kaksinkertaisen määrän rakennusoikeutta aiempaan verrattuna.

Asemakaavasta on kiistelty siitä asti.

Kirjoittaja:
Henri Pitkänen