Myytinmurtajan työpaja yliopistolle

Koulutus. Jamie Hyneman sanoo protopajojen auttavan ymmärtämään maailmaa.

Etti Kantola

Lappeenrannan teknillinen yliopisto avaa uuden protopajan. Pajan nimi on J. Hyneman Center Myytinmurtajat-televisiosarjan juontajan Jamie Hynemanin mukaan.

Uusi paja aukeaa ensi keväänä. Protopajassa opiskelijatiimit pääsevät toteuttamaan keksintöjä yhteistyössä yritysten kanssa. Sen tarkoituksena on antaa tilaa ja mahdollisuuksia ratkaista ongelmia, tuottaa uusia ideoita sekä rakentaa ja testata prototyyppejä.

Paja suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä yliopiston kunniatohtorin, tuotekehittäjä Jamie Hynemanin kanssa.

 

Hyneman sai kunniatohtorin arvon kesällä.

— Kun vierailin LUT:ssä, kiinnyin yliopistoon kovasti ja totesin haluavani osallistua sen toimintaan enemmänkin. Kun minua pyydettiin suunnittelemaan protopaja, mikä liittyy pitkälti kuluneen kolmen vuosikymmenen aikana tekemääni työhön, otin tehtävän innolla vastaan. Pidän velvollisuutenani auttaa LUT:tä kaikin keinoin, Hyneman kertoo yliopiston tiedotteessa.

Hynemanin mukaan protopajoilla on tärkeä rooli maailman ymmärtämisessä.

— Protopajat luovat ymmärrystä miten maailma toimii. Kaikkien on tärkeää ymmärtää, miten asiat syntyvät ja kuinka työkalut toimivat. Se auttaa meitä hahmottamaan mitä voimme saavuttaa. Käytäntö on hyvä opettaja.

 

Yliopiston rehtorin Juha-Matti Saksan mukaan yhteistyö Hynemanin kanssa on erittäin helppoa, koska hänen tapansa ajatella ja toimia ovat hyvin lähellä yliopiston tapoja.

— Odotamme tulevaa yhteistyötä innostuneina ja kiinnostuneina; mitä kaikkea päräyttävää saadaan yhdessä rakennettua, Saksa toteaa.

 

Kirjoittaja:
Etti Kantola