Ooppera suunnitteilla Kärnäkoskelle

Savitaipale. Linnoitus on ollut kunnan miljöömatkailumietteissä. Venäläinen kumppani näki sen oopperan näyttämönä.

Petteri Värtö

Kärnäkosken linnoituksesta voi tulla Etelä-Karjalan Olavinlinna. Pietarin Oopperateatterin talous- ja taiteellinen johtaja vierailivat Savitaipaleella runsas viikko sitten ja alkoivat maalailla paikkoja kuorolle ja yleisölle, kun tutustuivat linnoitukseen.

— Taiteellisen johtajan ei tarvitse miettiä kustannuksia, Savitaipaleen kunnan liikuntakoordinaattori Timo Mikkola toppuuttelee.

Samalla hän silti kertoo, että odottaa tarkempia aikataulu-, kustannus- ja muita suunnitelmia Pietarista hyvinkin pian.

Oopperan suunniteltu esittäminen Kärnäkoskella liittyy Savitaipaleen liikunta- ja matkailuhankkeeseen ja kunnan tunnetuksi tekemiseen. Kärnäkosken linnoitus on ollut esillä mijöömatkailumietteissä, mutta oopperaidea on venäläistä alkuperää.

— Venäläiset ovat hyvin tietoisia Suvorovin suunnittelemasta linnoitusketjusta, ja meillä on sen valttina linnoitus tällaiseen toimintaan valmiina, Mikkola kertoo.

Jos suunnitelmat napsahtavat kohdilleen, ensi-ilta voi olla katsottavissa jo ensi kesänä.

Linnoitus on ollut näyttämönä ennenkin. Muutaman vuoden takainen Kärnäkosken kunniat on edellinen linnoituksessa nähty esitys. Sen jäljiltä paikalle on Mikkolan mukaan jätetty puurakenteisia reittejä.

Muu rakentaminen ei alueella ole mahdollista.

— Linnoitusmiljöö on suojeltu kohde, eikä siihen saa tehdä muutoksia. Maan pinnalle asetettavat katsomo- ja lavasterakenteet ovat ainoita mahdollisia, Mikkola sanoo.

Herkän ympäristön säilymistä seuraavat sekä Metsähallitus että Museovirasto.

Alustavat oopperasuunnitelmat Kärnäkosken linnoitukseen koskevat pienimuotoisempia kamarioopperakappaleita. Sellaisia Pietarin Oopperateatteri on Mikkolan mukaan toteuttanut muun muassa Veronaan Italiaan ja myös muualle Eurooppaan.

Oopperasta Kärnäkoskella kertoi ensin Länsi-Saimaan Sanomat. Lehden mukaan esitettävä ooppera olisi Giuseppe Verdin Rigoletto. Tuotanto toisi Kärnäkoskelle yli sadan hengen tekijätiimin, kun esiintyjät, muusikot ja tekniikka ynnätään yhteen.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö