Sirkusta ja improilua

Estradi. Bilebändi Pohjois-Kourulasta esiintyy krudmudrialaisen sirkuksen kanssa Estradin joulushow’ssa. Kivireen Kiskojat tuovat samaan esitykseen improvisaatioteatteria.

Kaisa Juntunen

Pohjoiskourulalainen bilebändi Iida ja Ihmemiehet soittaa Finnhitsejä. Bändi on omien sanojensa mukaan kiertänyt aina Huhtiniemeä myöten.

Krud-Mudrian Kansallissirkus puolestaan esittää komediallista sirkusta, mutta keikat ovat olleet vähissä. Ryhmä on päättänyt kohota takaisin maineeseen Joulupukin avustuksella. Harmi vaan, krudmudrialaisilla menevät sekaisin Laplandia ja Lappeenranta.

Kun nämä kaksi taitelijaryhmää kohtaavat ja päätyvät yhteistyöhön, syntyy joulushow, joka nähdään viikonloppuna Taidekoulu Estradin näyttämöllä.

Fiktiivisen joulusirkuksen käsikirjoituksesta vastaa Estradin teatterilinjan opettaja Aapo Stavén. Bilebändi koostuu Taidekoulu Estradin bändikoulun soittajista. Krud-Mudrian Kansallissirkuksessa esiintyy sirkuslinjan opiskelijoita.

Improryhmä Kivireen Kiskojat asettuu puolestaan näyttämölle ilman käsikirjoitusta. Se johdattaa katsojat tunnelmasta toiseen sen mukaan, mitä toiveita yleisöstä nousee.

— Mietimme etukäteen tekniikat, joiden varaan kohtaukset rakennetaan, Stavén kertoo.

Tätä kaikkea on tarjolla Taidekoulu Estradilla viikonloppuna, ja näitä kahta esitystä voi myös tilata ohjelmanumeroksi pikkujouluihin.

Esiintymiset ovat osa Estradin varainhankintaa, mutta ne ovat myös tärkeä osa taidekoulun opetusta. Keikkailussa on omat niksinsä, ja niiden oppiminen kuuluu taideopetukseen.

Sekä Krud-Mudrian Kansallissirkus että Kivireen Kiskojat nähdään kertaalleen ennen lauantain joulushow’ta. Sirkus käy keikalla henkilökunnan pikkujouluissa Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa ja Kivireen Kiskojat puolestaan Saimaan Kriisikeskuksessa.

— Yliopistossa katsojien joukossa on paljon englanninkielisiä. He pysyvät hyvin kärryillä, sillä Krud-Mudriassa puhutaan sekä suomea että englantia, Stavén sanoo.

Hän lisää, että tarinaa pystyy seuraamaan, vaikkei repliikkejä ymmärtäisikään.

— Esityksessä on fyysistä komediaa, musiikkia, sirkustemppuja.

Sekä sirkus- että improesitys on suunniteltu niin, että sen voi viedä erilaisiin tiloihin.

— Lähtökohta oli se, että molemmat esitykset ovat helposti liikuteltavissa, Stavén sanoo.

Esityksissä on mukana pitkään harrastaneita päätösvaiheessa olevia taidekoulun oppilaita.

Bändilinjan opettaja Jyri Kangastalo vastaa shown musiikkipuolesta. Krud-Mudrian Kansallissirkuksessa soivissa Finnhitseissä on Stavénin mielestä vahvaa magiaa.

— Rasputin ja Volga ovat tietenkin mukana, sillä onhan Krud-Mudria selvästi slaavilainen ja suomalais-ugrilaista syntyperää, Stavén virnistää.

Estradin joulushow

Sirkusta, musiikkia ja improvisaatioteatteria.

Ensimmäisellä puoliajalla improilua.

Toisella puoliajalla Aapo Stavénin ohjaus Krud-Mudrian Kansallissirkus.

Mukana Taidekoulu Estradin bändi- ja sirkuslinjan päättövaiheessa olevia opiskelijoita.

Taidekoulu Estradilla la 25. ja su 26. 11. klo 18.

Esityksiä voi myös tilata pikkujouluihin.

 

 

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen