Categories
Artikkelit

Tiiviitä tarinoita taistelusta

Lappeenranta | Lappeenrannan taistelu dramatisoituu kävelykierrokseksi. Kiinnostava troikka sai tukea kierroksen valmisteluun.

Kirjoittaja:
 

Lappeenrannan taistelusta syntyy draamakierros. Kierros on tunnin mittainen, liikkuu oikeilla tapahtumapaikoilla, mutta keskittyy historiallisen totuuden sijasta taistelun synnyttämiin kaupunkitarinoihin.

— Tarkoitus ei ole lavastaa historiaa, vaan etsiä mehukkaita ja kiinnostavia aineksia, joista voi rakentaa kävelykierroksen, kansanperinteen tutkija Mikko Europaeus kertoo. Europaeuksen kiinnostus taisteluun juontuu kaukaa. Taistelun muistomerkin tarina puupölkyn vierimisestä verivirrassa katua alas kuumotti häntä jo lapsena. Tutkija pitää sitä Lappeenrannan ensimmäisenä urbaanina legendana.

Kävelykierrosta dramatisoi troikka, johon Europaeus kutsui itsensä lisäksi ohjaaja Maria Fominin ja kirjailija Aimo Vuorisen. Kolmikko sai Etelä-Karjalan rahastolta 15 000 euron apurahan työtä varten.

 

Draamakierroksen tavoitteena on elävöittää Lappeenrannan historiaa draaman keinoin Linnoituksessa. Kierroksen tekeminen on vielä alkutekijöissä, mutta joitakin ajatuksia tyylilajista on jo näköpiirissä.

— Tarinat ovat lyhyitä, ja kierros on episodimainen, eikä sisällä pitkiä kävelymatkoja. Lähestymistapa on anarkistinen ja ironinen sekä mahdollisimman elävä ja kansanomainen, Vuorinen hahmottelee.

Kirjailija on työryhmässä taustansa vuoksi. Kierrokselle jalostettava materiaali on tuttua, sillä Lappeenrannan taistelu on jollakin tapaa läsnä kaikissa Vuorisen kirjoittamissa paikallishistoriallisissa teoksissa.

 

Historiallisia draamakierroksia on tehty Imatralla ja Lappeenrannassa vuosien varrella. Kierroksia ovat työstäneet lähinnä kaupunkioppaat ja teatteriharrastajat, ja niille on ollut ominaista opastava ote.

— Tässä tapahtumat ovat esillä teatterin keinoin ja historiallinen fakta sisältyy esitykseen. Kierros on lisäksi tarkoitus pitää tiiviinä, eikä se haahuile Linnoituksessa historiaa selittämässä, Fomin sanoo.

Draamakierroksessa näyteltävien episodien lukumäärä on vielä avoin. Episodit ovat joukkokohtausten sijaan muodoltaan lyhyitä dialogeja, ja Fominin mukaan näyttelijöitä voisi olla mukana kymmenkunta.

 

Taistelun vuosipäivä on 23. elokuuta, ja draamakierros on tarkoitus esittää tuolloin. Nyt työstettävänä on ainutkertainen esitys, mutta onnistuessaan kierros voisi tekijöiden mukaan olla tuotteistettavissa.

Ryhmän mukaan se riippuu esitysryhmän koosta, idean kunnollisesta toteuttamisesta ja tarinoiden arvon ymmärtämisestä. Hyvässä lykyssä kierrosta voisi vetää vaikkapa kerran viikossa tai kuukaudessa.

Petteri Värtö