Tali-Ihantalan keräyskirstu kumisee tyhjyyttään

Vuoden rahankeräyslupa astui voimaan puoli vuotta sitten. Keulakuvaksi kaavailtu valtuuskunta saattaa typistyä kolmeen nimeen.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Tieto- ja näyttelykeskus Tali-Ihantalan keräyskirstuun ei ole juurikaan kilahtanut tai kahahtanut lahjoituksia. Itse asiassa lahjoituskeräys ei ole päässyt oikein alkuunkaan, vaikka vuoden mittainen keräyslupa astui voimaan yli puoli vuotta sitten.

Tavoitteena on kerätä kaksi miljoonaa euroa, jota ilman Lappeenrannan kaupunki ei toteuta Linnoitukseen kaavailtua hanketta.

Tali-Ihantala-toimikunnan puheenjohtajan, Lappeenrannan kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Heikki Järvenpään (kok.) mukaan verotukseen liittyvät luvat ovat hidastaneet keräyksen alkua.

– Sen päätöksen jo verottajalta saimme, että lahjoitukset ovat yhdistykselle verovapaata tuloa. Odotamme yhä päätöstä siitä, että lahjoitus on lahjoittajalle vähennyskelpoinen kulu.

– Keräystuotosta en aio antaa väliaikaistietoja keräyksen eri vaiheissa.

JÄRVENPÄÄ pitää itsestään selvänä, että vuoden keräysluvalle saadaan jatkoaikaa.

– Åke Lindmanin elokuvia varten kerättiin rahaa seitsemän kertaa pidennetyllä vuoden luvalla. Opetusministeriön kanssa taas on sovittu, että valtion jo myöntämät kaksi miljoonaa euroa voi käyttää myöhemminkin.

Tali-Ihantalan keräyksen keulakuvaksi piti nimetä 30-henkinen valtuuskunta. Järvenpään mukaan saattaakin käydä niin, että tullaan toimeen valtuuskunnan puheenjohtajistolla.

Kolmikon nimiä voi käyttää rahankeräyksessä.

Puheenjohtajisto koostuu entisestä pääministeristä Paavo Lipposesta, Maanpuolustusnaisten hallituksen puheenjohtajasta Kaarina Drombergista sekä Tammenlehvän perinneliiton puheenjohtajasta Eino Siuruaisesta.

KERÄYSTÄ käytännössä hoitaa Helsar Oy ja sen omistaja Heikki Sarso. Sopimuksen mukaan Helsar saa viisi prosenttia keräystuotosta.

– Tähän mennessä on pistetty papereita kuntoon, mutta ei se keräyssumma enää ihan nolla ole. Otamme yhteyttä yhteisöihin ja yrityksiin. Käydään esittelemässä hanketta ja lähetetään kirjeitä. Uskon, että rahat saadaan kokoon.

Tali-Ihantala-keskuksen nettisivuilla keräys ei näy.

– Ei tule myöskään keräyslippaita tai pankkisiirtolomakkeita, jollaisia on esimerkiksi veteraanijärjestöillä. Emme mene heidän tontilleen.

Yhteisöissä lahjoituspäätös ei synny siltä istumalta. Sarso kertoo, että yleishyödylliseen toimintaan annettavista summista päätetään yleensä yhtiökokouksissa.

Heikki Järvenpää pitää yliopistorahoitusta tällä hetkellä suurimpana kilpailijana.

– Uudesta yliopistorahoituksesta on tullut keräykselle haaste, koska he ovat samoilla apajilla.

KUVATEKSTI

Verstas Arkkitehdit Oy

Verstas Arkkitehdit Oy:n ehdotus Kannas voitti Tali-Ihantala-keskuksen arkkitehtikilpailun.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju