Runo rokkaa klubin lavalla

Helsinki Poetry Connection järjestää Lappeenrannassa runojamit. Kaikki halukkaat voivat tarttua mikkiin.

Kirjoittaja:
Old Cockin lava saattaa torstai-iltana ruuhkautua harrastajarunoilijoista. Tai sitten lavalle ei nouse juuri kukaan.

— Lopputulos on open mic -tilaisuuksissa aina arvaamaton, runoilija Juho Nieminen sanoo.

Nieminen on yksi perustajajäsenistä Helsinki Poetry Connectionissa, joka on jo vuosien ajan järjestänyt runoklubeja pääkaupungissa. Lappeenrannassa tapahtuma vierailee ensimmäistä kertaa.

Runojameissa kuullaan ensin lavarunouden konkareita Helsingistä ja Kotkasta. Omia runojaan tilaisuudessa lukevat Niemisen lisäksi Harri Hertell, Henni Kiri ja Ville Vanhala.

Esitysten jälkeen lava on vapaa kenelle vain.

— Parhaassa tapauksessa dominoefekti lähtee käyntiin. Kun yleisöstä ensimmäinen on uskaltautunut lavalle, yksi kerrallaan muutkin innostuvat. On ihan mahtava tunne, jos yleisön joukosta nousee joku, kenestä et olisi sitä ikinä uskonut, Nieminen sanoo.

Lähes ainoa ehto mikkiin tarttumisessa on, että materiaali pitää olla esittäjänsä omaa tuotantoa. Paitsi runoja, esitys voi sisältää räppiä, laululyriikkaa tai vaikka stand upia.

 

Lavarunous yleistyi Suomessa kymmenisen vuotta sitten. Lappeenrannassakin päästiin joitakin kertoja seuraamaan poetry slamia eli lavarunoilijoiden välistä kilpailua.

Helsingissä runoklubeja järjestetään säännöllisesti ja lavalle uskaltautuvia runonkirjoittajia on jo satoja.

— Vaikka tilaisuuksissa käy vakioporukkaa, joka kerta lavalle nousee myös joku uusi, meille tuntematon kirjoittaja, Nieminen kertoo.

Mitä ohjeita hän antaisi aloittelevalle lavarunoilijalle? Niemisen mielestä on turha käyttää aikaa siihen, että opettelee tekstejä ulkoa.

— Ulkomuistista lausuvilla on yleensä vain pari runoa, jotka he varmuudella osaavat läpikotaisin. Itse luen aina paperilta, koska silloin käytössä on suurempi määrä mistä valita. Kannattaa ottaa mukaan enemmän materiaalia, jotta voi reagoida tunnelmaan.

Harjoitella kannattaa, sillä se auttaa löytämään tekstiin sopivan tulkinnan. Kaikki runot eivät kuitenkaan toimi hyvin lavalla.

— Joskus olen tehnyt runosta erikseen lyhennelmän tai muunnellut sitä paremmin esitykseen soveltuvaksi.

 

Vaikka Nieminen on pitkän linjan lavarunoilija, välillä esiintymisjännitys iskee.

— Se on kuitenkin melko helppo voittaa silloin, kun esitettävä teksti tuntuu tärkeältä. Teksti täytyy saada esittää, vaikka pelottaisi.

Jos runon tunnelman haluaa välittää yleisölle, esitys ei voi olla pelkkä tekstin monotoninen läpiluku.

— Osa teksteistä edellyttää vihaisuutta, innostuneisuutta, herkistymistä tai muita tunnetiloja. En kuitenkaan ole mikään näyttelijä. Siksi valitsen tällaisen runon vain silloin, kun olen sopivalla tuulella ja pystyn heittäytymään tunteeseen.

Nieminen valitseekin esityksensä sisällön vasta hetkeä ennen tapahtuman alkua fiiliksen mukaan.

 

Helsingin Poetry Connection vierailee Lappeenrannan maakuntakirjastossa kello 18. Runojamit alkavat Old Cockissa klo 20. Illan Old Cockissa päättää joutsenolainen bändi Karhumauri & Otto V.

Runoilijoiden vierailu

Helsinki Poetry Connection on 2008 perustettu lavarunoustapahtumia järjestävä yhteisö.

Lavarunoilijoiden vierailu alkaa Lappeenrannan maakuntakirjastosta ja jatkuu Old Cockissa.

Esiintyjistä Harri Hertell on Helsinki Poetry Connectionin perustaja. Runoilijana, spoken word -artistina, dj:nä ja kulttuurituottajana työskentelevä Hertell on julkaissut kaksi runoteosta. Hertell tunnetaan myös runobändeistään Dubros sekä Hertell & Hertell.

Kotkalainen Ville Vanhala on ollut kehittämässä kotikaupunkiinsa vahvaa lavarunouden skeneä. Vanhala on julkaissut kolme romaania ja kaksi runoteosta.

Kotkalainen Henni Kiri julkaisi viime vuonna ensimmäisen runokokoelmansa Tila ihmisten välissä. Kirjoittamisen lisäksi hän ohjaa, näyttelee, laulaa, tanssii ja tuottaa esityksiä.

Joutsenossa varttunut Juho Nieminen on julkaissut neljä runokirjaa ja voittanut muun muassa Helsingin poetry slam -kilpailun neljästi.

Riina Nokso-Koivisto