UUTISEN TAKAA. Kouluja menee ja kouluja tulee. Lauritsalan koululle kävi koulupelissä kehnosti suojelupäätöksestä huolimatta.

HEIKKI SOPANEN

Kirjoittaja:
@esaimaa.fi

Lauritsalan 1-6- luokkalaisten koulu piti peruskorjata. Nyt se onkin päätetty purkaa ja tilalle rakentaa pienempi koulu. Koulu asetettiin käyttökieltoon kesällä, ja oppilaat ja opettajat käyvät koulua kadun toisella puolella, entisen lukion tiloissa.

Tilaa vapautui, kun Lauritsalan lukio päätettiin lakkauttaa tämän lukukauden alussa. Entisen lukion tiloissa on alakoululaisilla kylläkin ahdasta, ja koulupäivien pituus vaihtelee muutamasta tunnista seitsemään tuntiin, kun lukujärjestykset on laadittu tehokkaan tilankäytön näkökulmasta. Joidenkin oppiaineiden tunneille osa oppilaista kuljetetaan Armilan U-kouluun.

 

Kuulostaa hieman hankalalta koulutyön sujumisen kannalta. Lappeenrannan kaupunginvaltuusto on kuitenkin tehnyt päätökset koulun purkamisesta ja lukion lakkauttamisesta tarjolla olleen tiedon ja ymmärryksensä perusteella.

Molemmista asioista päätettiin kaupunginvaltuuston kokouksessa viime joulukuussa. Kokouksessa laitettiin muutenkin uusiksi Lappeenrannan kouluverkkoa. Pääosaan kokouksen puheissa nousivat lukiot, koska myös Joutsenon lukio pantiin pakettiin. Niinpä valtuutetuilta ei riittänyt paukkuja keskusteluun perusopetuksen koulujen kohtalosta.

Lauritsalan lisäksi monen muun alakoulun päälle vedettiin rasti äänestyksittä, ja koulukyyti vie nyt lapsia oman vanhan koulun sijaan toiseen kouluun. Tilojen järkevä käyttö on avainsana.

 

Lauritsalan koulun viimeiset vuodet ovat mielenkiintoinen episodi. Vuonna 1958 käyttöön vihitty koulu oli aikanaan Lauritsalan kauppalan ylpeys ja julkisen rakentamisen mestarinäyte. Rakennuksessa on tehty erilaisia korjauksia 1980-luvulta alkaen tusinan verran.

Marraskuussa 2011 kaupunginvaltuusto suojeli koulun asemakaavalla. Suojelupäätös kieltää rakennuksen purkamisen ja sellaiset korjaustyöt, jotka turmelevat sen rakennustaiteellista tai historiallista arvoa.

Koulu oli koulurakennusten peruskorjauslistalla, ja korjauksen oli määrä alkaa 2014. Helmikuussa 2013 julkistettiin koulusta tehty kuntoselvitys, koska koulussa oli havaittu sisäilmaongelma. Oppilaiden vanhemmille ja julkisuuteen kerrottiin, että ongelmat ovat pääosin kellarikerroksessa ja sen hetken tiedon mukaan opetusta voidaan jatkaa muissa koulun tiloissa peruskorjauksen alkamiseen saakka.

 

Joulukuussa kaupunginvaltuusto päätti, että koulu puretaan ja tilalle rakennetaan pienempi koulu. Samassa kokouksessa hyväksyttiin myös uuden koulun ja päiväkodin rakentaminen Pontukselle. Esityksen purkamisesta sekä rakentamisesta oli valmistellut kasvatus- ja opetustoimen sekä teknisen toimen virkamiehistö.

Kaavan laatiminen Pontuksen koulua varten oli aloitettu jo lokakuussa teknisen toimen kaavoitusosastolla.

Perustelut Lauritsalan koulun purkamiselle olivat, että koulusta ei haluta suurta alakoulua, johon oppilaat tulisivat myös kanavan toiselta puolelta lakkautettavista kouluista. Myös koulun huonoa kuntoa ja teknisen toimen laskemia 10,7 miljoonan euron peruskorjauskustannuksia kauhisteltiin.

 

Kolme viikkoa valtuuston kokouksesta valmistui koulun kunnosta tehty, kaupungin tilakeskuksen tilaama lisätutkimus. Sen mukaan koulu oli aivan kurjassa kunnossa ja olisi pitänyt rakentaa lähes uudelleen. Koulun purkamisen mahdollistava, suojelupäätöksen kumoava asemakaavan muutostyö käynnistyi kaavoitusosastolla tämän vuoden helmikuussa.

Maaliskuussa valmistui koulun korjausohjelma, joka oli tilattu lisätutkimuksen tehneeltä firmalta. Siinä peruskorjauksen loppusumma oli 14,9 miljoonaa euroa. Summa on sattumalta sama kuin Pontuksen päiväkodin/koulun kustannusarvio.

 

Pontuksen koulun asemakaavaa esitellään tänään kansalaisille. Kaupunginvaltuusto hyväksyi sen maanantaina. Lauritsalan koulun purkamisen mahdollistava asemakaavamuutos tarvitsee vielä valtuuston hyväksynnän. Pontuksen koulun rakentaminen ja Lauritsalan koulun purkaminen alkavat ensi vuonna, mikäli kaavoista ei valiteta.

 

Pontuksen päiväkodin ja koulun luonnossuunnitelmia ja asemakaavaa esitellään tänään klo 17:30 alkaen asukkaille Kanavansuun asukastilassa, Tukkimiehenkatu 1. Tilaisuudessa esitellään myös päiväkodin ja koulun pedagogista toiminta-ajatusta ja alueen liikennejärjestelyjen suunnittelua.

Joulukuussa kaupunginvaltuusto päätti, että koulu puretaan ja tilalle rakennetaan pienempi koulu.

Heikki Sopanen