Svetogorsk odottaa nyt kovasti Venäjän erityistalousalue-etuja

Kymen vaalipiirin kansanedustajat tekivät kevätretken Svetogorskiin. Kaupungissa on aloittanut yrityspalvelukeskus, joka palvelee sekä venäläisiä että suomalaisia yrityksiä.

URPO LAANINEN

SVETOGORSK. Imatran ja Svetogorskin kaksoiskaupunkiyhteistyö saattaa saada uutta potkua. Venäjän puolelle on suunniteltu pitkään vapaatalousaluetta. Venäjän duuma on hyväksynyt lain erityisalueista.

Svetogorskin kaupunginjohtaja Nikolai Permjakov kertoi maanantaina Kymen vaalipiirin kansanedustajille, että laki on tullut osittain voimaan.

Kaikki on nyt kiinni siitä, mitkä alueet saavat erityistalousvyöhykkeen statuksen. Svetogorsk on varmasti vahvoilla.

Kaupunginjohtaja Permjakov otti kansanedustajat vastaan vanhan kerrostalon alakertaan tehdyissä Svetogorskin yrityspalvelukeskuksen hienoissa tiloissa. Yrityspalvelukeskus aloitti työnsä vuoden alussa.

Permjakovin mukaan se on hieno osoitus Imatran ja Svetogorskin yhteistyöstä. Keskus palvelee sekä venäläisiä että suomalaisia yrityksiä.

Hän kertoi, että Svetogorskin yritysten määrä nousee koko ajan. Nyt niitä on rekisteröity yli 300. Suomestakin on kaupungissa aloittanut äskettäin uusi yritys, Suomen Kerta.

SVETOGORSKIN kaupungin murheena on Viipuriin menevän maantien heikko kunto. Syynä on, että se on Leningradin oblastin (alueen) eikä Venäjän federaation tie, joksi sitä on yritetty saada.

Kaupunginjohtaja Permjakav on saanut Venäjän hallitukselta lupauksia nostaa Viipuriin johtavan tien statusta. Maantien parannuksen kustannusarvioksi on laskettu 60 miljoonaa dollaria.

VAALIPIIRIN kahdeksan kansanedustajaa saivat neljän tunnin retkellään tuhdin paketin Svetogorsk-tietoutta.

Kansanedustajien yhteistyöryhmän puheenjohtaja Pentti Tiusanen (vas.) Kotkasta totesi sen tärkeäksi, kun eduskunta käy parhaillaan keskustelua pohjoisen ulottuvuuden politiikasta.

Kun Suomi toimii EU:n puheenjohtajamaana vuoden 2006 lopulla, pohjoinen ulottuvuus on silloin keskeinen asia.

Yrityspalvelukeskuksen lisäksi kansanedustajat tutustuivat Radost-keskukseen, jossa toimivat vammaisten lasten kuntoutuskeskus, vanhusten päiväkeskus ja työpaja.

Maanantai oli vapun ja pääsiäisen takia Venäjällä vapaapäivä, minkä takia Radost-keskuksessa ei nähty toimintaa.

KAUPUNGINJOHTAJA Nikolai Permjakov kertoi myös Venäjän paikallishallintouudistuksesta, joka tulee voimaan vuoden 2006 alussa. 15 700 asukkaan Svetogorskistakin tulee osa isompaa piiriä, jolle siirtyvät terveydenhoito, koulutus ja sosiaaliturva.

Svetogorsk, Viipuri, Koivisto ja muut ns. kaupunkikylät hoitavat vain paikallista asuntotoimintaa sekä kulttuuri- ja liikunta-asioita.

Svetogorskin budjetti on tänä vuonna 120 miljoonaa ruplaa. Se supistuu ensi vuonna 13 miljoonaan, kun tehtävät vähenevät.

Permjakov kertoi kansanedustajille, että Svetogorskissa on rekisteröity vain 58 työtöntä. Työttömyysaste on yksi prosentti.

– Joka haluaa tehdä työtä, sitä kyllä löytyy. Kaupunkiin on perustettu paljon uusia pieniä yrityksiä erityisesti kaupan alalle.

Permjakov totesi, että Svetogorskin asukkaiden keskipalkka on 8 500 ruplaa kuussa. Kombinaatin 2 500 työntekijän keskipalkka nousee puolestaan 13 000 ruplaan.

ANNELI KILJUNEN oli ensimmäistä kertaa Svetogorskissa.

Hänelle jäi erityisen positiivinen kuva Radost-keskuksesta. Imatralaisten ja svetogorskilaisen yhteistyö sosiaali- ja terveydenhoidossa on ollut erinomaista. Keskuksen kehittämisajatukset kuulostivat hänestä moderneilta.

Sen sijaan koulutukseen ja osaamiseen ei ole satsattu yhtä paljon. Myös kaupunkikuvan rähjäisyys pisti silmään.

Pentti Tiusasen vetämälle retkelle osallistuivat Kiljusen lisäksi Sinikka Hurskainen (sd.), Kimmo Tiilikainen (kesk.), Reijo Paajanen (kok.), Markku Laukkanen (kesk.), Seppo Lahtela (kesk.) ja Pekka Kuosmanen (kok.).

Kuvateskti

Radost-keskuksen johtaja Oksana Pikuljeva (toinen vas.) luovutti kansanedustajille kehitysvammaisten piirtämän taulun, jota pitelevät Sinikka Hurskainen ja Pentti Tiusanen. Kuvassa myös Reijo Paajanen (vas.), Markku Laukkanen ja Kimmo Tiilikainen.

URPO LAANINEN

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen