Kaupungin maanvaihtokaupat Rakuunamäellä ihmetyttävät

Asukkaiden mielestä turhista vaihtokaupoista tulee tappiota kaupungille, ja niistä on tehty kolme valitusta Kouvolan hallinto-oikeuteen.

HEIKKI SOPANEN

Jotkut Rakuunamäen asukkaat arvostelevat voimallisesti Lappeenrannan kaupungin ja Kapiteeli Oy:n tekemiä maanvaihtokauppoja Rakuunamäellä. Kaksi kiinteistöyhtiötä on tehnyt vaihtokaupan käänteistä kolme valitusta Kouvolan hallinto-oikeuteen. Tuoreimmassa valituksessa ne väittävät, että vaihtokaupoista aiheutuu kaupungille 100 000 euron tappiot.

Tekninen lautakunta on käsitellyt maanvaihtokauppoja lukuisia kertoja, ja vaihtokuvio on muuttunut jatkuvasti. Viimeisin versio on hyväksytty maaliskuussa. Sen mukaan kaupunki luovuttaa Kapiteelille omistamansa 2 750 neliön pysäköintitontin, ja lupaa kaavoittaa sen kerrostalotontiksi 950 kerrosneliömetrin rakennusoikeudella. Kaupunki saa Kapiteelilta 2 850 neliön liike- ja teollisuusrakennusten tontin, joka aiotaan kaavoittaa pysäköintitontiksi.

Maanvaihtokauppoja on perusteltu Rakuunamäen pysäköintiongelman helpottamisella. Kaupungin saamalla tontilla on kaksi suojeltavaa varastorakennusta, jotka Kapiteeli on myynyt kolmelle asunto-osakeyhtiölle. Ne rakentavat varastoihin autotalleja tulevien asuntojen ostajien tarpeisiin ja tontin muulle osalle pysäköintipaikkoja. Toisaalta kaupungin Kapiteelille luovuttamalta tontilta pysäköintipaikat häviävät.

Kaupungin luovuttaman tontin arvoksi sovittiin vaihtokaupassa 73 150 euroa, ja Kapiteelin luovuttaman tontin arvoksi 33 150 euroa. Kapiteeli maksaa kaupungille erotuksen eli 40 000 euroa. Kaupungin luovutus on ehdollinen ja sidottu alueen kaavamuutoksen lainvoimaiseksi tuloon. Jos kaava ei toteudu, kaupunki joutuu luovuttamaan Kapiteelille 950 kerrosneliön rakennusoikeuden muualta tai maksamaan sille purkaantuneen luovutuksen luovutushinnan.

Sopimuksen mukaan kaupunki saa Kapiteelin luovuttamasta tontista vajaan 2 500 euron vuosivuokraa varastot ostaneilta asunto-osakeyhtiöiltä. Vuokra alkaa juosta ensi vuoden alussa.

Kolme valitusta

hallinto-oikeudessa

Rakuunamäellä asuvat Viljo Juntunen ja Markku Huusko ovat tehneet edustamiensa kiinteistöyhtiöiden nimissä kaupungin sopimista vaihtokaupoista kolme valitusta Kouvolan hallinto-oikeuteen. Heidän mielestään kaupungilla ei ollut mitään tarvetta tai syytä maanvaihtokauppoihin. Lisäksi he katsovat, että kaupunki luovutti kerrostaloksi kaavoitettavan tontin Kapiteelille aivan liian halvalla.

Vaihtokauppoja ihmetyksellä seuranneet Juntunen ja Huusko väittävät, että teknisen lautakunnan maaliskuussa hyväksymistä maanvaihdoista aiheutuu kaupungille 100 000 euron tappio. Väitettään he perustelevat sillä, että Kapiteeli sai tontin 100 000 euroa halvemmalla kuin mitä on määrätty taksaksi kaupungin maapoliittisessa ohjelmassa.

Valittajien mielestä koko prosessissa on pakkokaavoituksen maku, lautakunnalle on annettu virheellistä tietoa ja lisäksi kuntalain tasa-arvoisuutta vastaan on rikottu. Juntunen ja Huusko vaativat lautakunnan hyväksymien maanvaihtokauppojen kumoamista.

Maanvaihtokaupoista neuvotteluja käynyt kaupungingeodeetti Jussi Salo torjuu Juntusen ja Huuskon väitteet. Teknisen toimialan johtajan Ensio Koikkalaisen sijaisena toimiva Salo sanoo, että maanvaihdot kaavamuutoksineen olivat perusteltuja eikä niistä missään tapauksessa aiheudu kaupungille rahallista tappiota.

Mielenkiintoinen

vaihtokuvio

Kapiteelin ja kaupungin maanvaihtokaupat olivat ensimmäisen kerran teknisessä lautakunnassa viime syyskuussa. Tuolloin lautakunta hyväksyi vaihtokaupan, jossa Kapiteeli luovutti kaupungille tonttinsa lisäksi tontilla olevat varastorakennukset. Kummankin osapuolen maanluovutusten arvoksi sovittiin 73 150 euroa. Samassa kokouksessa lautakunta hyväksyi omalta osaltaan aluetta koskevan, Rakuunamäen keskiosan asemakaavamuutoksen ja lähetti sen kaupunginhallituksen käsittelyyn.

Seuraavan kerran vaihtokauppoja käsiteltiin viime joulukuussa. Tilanne oli muuttunut. Syyskuisen päätöksen mukaan esivaihtokirja maanvaihdoista piti tehdä, kun kaupunginhallitus oli hyväksynyt kaavamuutoksen. Lopullinen vaihtokirja piti allekirjoittaa, kun kaava on saanut lainvoiman. Lisäksi päätöksessä sanottiin, että osapuolet voivat vetäytyä sopimuksesta, jos kaavamuutos ei ole vahvistunut vuoden 2002 loppuun mennessä. Kaavamuutoksesta tehtiin kuitenkin muistutuksia, ja kaupunginhallitus pani kaavan odottamaan parempia aikoja. Se odottaa niitä yhä.

Osapuolet eivät kuitenkaan vetäytyneet sopimuksesta. Päinvastoin tekniselle lautakunnalle kerrottiin joulukuun kokouksessa, että kaavamuistutusten vuoksi maanvaihtokaupat pitää tehdä nopeutetussa aikataulussa, ennen kaavamuutoksen vahvistumista. Syytä kiireeseen ei kerrottu.

Sen jälkeen lautakunta on käsitellyt maanvaihtokauppoja lukuisia kertoja, ja viimeisin sopimuksen teksti hyväksyttiin maaliskuussa. Osassa kokouksista on hylätty Huuskon ja Juntusen kiinteistöyhtiöiden tekemiä oikaisuvaatimuksia tai annettu lausuntoja valituksista, joita kiinteistöyhtiöt ovat tehneet hallinto-oikeudelle.

Eilen lautakunta antoi Kouvolan hallinto-oikeudelle lausunnon, jonka mukaan viimeisinkin valitus pitää hylätä perusteettomana.

Kaupungin roolista

näkemyseroja

Hallinto-oikeuteen valittaneet ovat sitä mieltä, että Kapiteeli olisi päässyt varastorakennusten tontista sopimukseen asunto-osakeyhtiöiden ja niiden takana olevan rakennusliike Skanskan kanssa ilman kaupungin osallistumista. Totta on, että tontille voi rakentaa pysäköintitiloja ilman kaavamuutostakin.

­·Jos kaupunki olisi pysynyt erossa asiasta, laskennallista 100 000 euron tappiota ei olisi syntynyt. Kaupunginvaltuuston hyväksymän maapoliittisen ohjelman taksojen mukaan Kapiteelille kerrostalotontiksi luovutettavan tontin arvo on 173 783,50 euroa, Viljo Juntunen sanoo.

Juntusen mielestä vaihtokaupalla vain vähennettiin Rakuunamäen pysäköintipaikkoja.

Kaupungingeodeetti Jussi Salon mukaan kaupungin piti olla mukana, jotta asiassa päästiin liikkeelle.

­·Kaupunki meni väliin, koska osapuolet eivät päässeet sopimukseen. Kun kaupunki meni mukaan, päädyttiin näihin ratkaisuihin.

Kysymykseen, miksi kaupunki ei kaavoittanut Kapiteelille luovuttamaansa tonttia ensin kerrostalotontiksi ja myynyt sitä sen jälkeen hyvällä hinnalla, Salo vastaa, että ajatuksena oli pysäköintipaikkojen siirto.

­·Nyt tehdyllä ratkaisulla eliminoidaan pois suuren pysäköintipaikan aiheuttama näköhaitta, kun tehdään autotalleja varastorakennuksiin.

Salo torjuu väitteen, että kaupungin rahoilla olisi edistetty yritysmaailman tavoitteita.

­·Ei missään tapauksessa ole edistetty.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen