Kesän ensimmäiset koloradonkuoriaiset Lappeenrannassa

Kotitarveviljelijät havaitsivat perunatuholaisen toukkia pelloltaan tiistaina.

MARIA KOIVU

Kesän ensimmäinen havainto koloradonkuoriaisista on tehty Lappeenrannassa. Kotipuutarhuri löysi tiistai-iltana perunamaaltaan syötyjä lehtiä ja koloradonkuoriaisen toukkia. Kasvintuotannon tarkastuskeskuksen tarkastajat vierailivat perunapellolla, ja keskiviikkona toukat varmistuivat koloradonkuoriaisiksi.

Kotipihan perunamaasta löytyi tarkastuksessa muutama aikuinen koloradonkuoriainen, runsaasti eri-ikäisiä ja erikokoisia kuoriaisen toukkia sekä munaryhmiä. Esiintymä torjuttiin. Tarkastaja Matti Kymäläinen toteaa, ettei toukkia ole todennäköisesti ehtinyt mennä koteloitumaan maahan.

Viime vuonna kyseisellä perunaviljelmällä ei ollut havaittu koloradonkuoriaisia. Nyt löytyneiden kuoriaisten alkuperä on epävarma.

­·Todennäköisesti paikalla on talvehtinut muutama aikuinen kuoriainen, jotka ovat nousset maan lämmettyä, Kymäläinen toteaa.

Perunaviljelmä säilyy tiiviissä jatkoseurannassa. Tilan välittömässä läheisyydessä ei ole muita perunaviljelmiä.

Kuoriaisten leviäminen

jatkuva riski

Havaintopaikalla kuoriaiset ovat nousseet maasta noin kaksi viikkoa sitten. Ne ovat ruokailleet muutaman päivän ja ryhtyneet sitten munimaan. Kymäläinen pitää erittäin todennäköisenä, että lähiaikoina kuoriaisia löytyy maakunnasta muiltakin tiloilta.

­·Viime syksynä rutto ja kuivuus hankaloittivat perunapeltojen tarkastusta, sillä peruna kasvusto oli muutenkin repaleista. Kaikkia kuoriaisia ei välttämättä silloin havaittu, vaan ne ovat voineet talvehtia maassa, Kymäläinen kertoo.

Etelä-Karjalassa tarkastajat ovat tehneet tehotarkastuksia perunatiloilla parin viikon ajan. Niissä ei ole tullut ilmi kuoriaishavaintoja. Helteisen sään ja lämpimien öiden takia koloradonkuoriaisten kehitys on tällä hetkellä nopeaa.

­·Toukat voivat ryömiä vasta nyt maasta esille. Kuoriaisten leviäminen on koko kesän jatkuva riski, Kymäläinen muistuttaa.

Kymäläinen kehottaa viljelijöitä edelleen tarkkailemaan peltojaan säännöllisesti pari kertaa viikossa..

­·Toukkapesäkkeet ja toukkien syömät perunan varret on helppo havaita. Jos lehdet häviävät tai kasvustoon tulee aukkoja, on syytä olla huolissaan.

­·Yksittäiset munaryhmät saattavat helposti jäädä kasvustoon piiloon. Säännöllisessä tarkkailussa kuoriaisten toukkavaihe ei pääse menemään ohi huomaamatta, hän lisää.

Koloradonkuoriaisten esiintyminen löytäminen olisi tärkeää mahdollisimman ajoissa. Kuoriaisten torjunta onnistuu parhaiten toukkavaiheessa.

Kuvateksti

Hyvät olosuhteet. Helteiden vuoksi koloradonkuoriaiset kehittyvät nyt nopeasti. Piirros esittää aikuista kuoriaista.

Kirjoittaja:
Maria Koivu